Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçlarıdır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler değildirler. Buna örnek, zeytinyağı bile tek başına meze sayılmaktadır. Mezenin en rağbet gördüğü yer kuşkusuz meyhanelerdir. Meze demek sohbet demektir, ana yemek yerine geçmez, karın doyurmak için araç değil, sofraya oturmak için bir amaçtır. Hem lezzet hem de göze hitap ederek sohbetlere eşlik eden yardımcı bir yiyecektir. Önce soğuklar, aralarda içimizi ısıtan sıcak yemekler. Meze sofralarda ise lezzetli bir başlangıç olarak küçük porsiyonlarla sunumu yapılmaktadır.

Yoğurt ve Meze; Yoğurt kuşkusuz Türk mutfağının temel yiyeceklerinden biridir, kullanıldığı alanların bir hayli çok olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Aslında meze yapımında özellikle su, zeytinyağı ve mayonez katılıp çırpılarak inceltilen başka bir deyişle yoğurt kıvamına getirilen süzme yoğurt kullanılır. Elde edilen karışıma yakışan, uyum gösteren malzemeler eklenerek mezelerin hazırlanmasında kullanılır. Yoğurtlu mezelerin içinde en yaygın olanları tarator, yoğurtlama, haydari ve Amerikan salatasıdır. Bu saydığım mezelerin tariflerini aşağıda bulabilir zevkli sofralar hazırlayabiliriz.

Tarator İçin Malzemeleri

  • 4 yemek kaşığı Yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 4 dilim bayat ekmek içi
  • 100 g ceviz içi (Dövülmüş)
  • 4-5 dal maydanoz
  • Damak tadınıza göre tuz, karabiber ve yeterince kırmızıbiber doldurulmuş yeşil zeytin
Meze Nasıl Yapılır?

Ekmek içlerini robot ile incecik çekelim ya da avuçlarımızda bir kaba ufalayalım. Ardından dövülmüş cevizi içini karabiber ile harmanlayalım. Diğer yandan yeteri büyüklükte kaba yoğurdu alalım ezdiğimiz sarımsağı ve tuzu ekleyerek iyice çırpalım. Yoğurtla yaptığımız karışıma diğer harmanlayarak elde ettiğimiz karışımı, yavaş yavaş ve eze eze yoğurda yedirerek koyu bir kıvama gelene kadar, karışımı çatalla çırpın. Bu karışımı servis edeceğimiz tabağa alarak, üzerine maydanoz yapraklarını serpin ve zeytinleri simetri şekilde üzerine dizerek süsleyip, servis edebilirsiniz.

Haydari İçin Malzemeleri

  • 6 yemek kaşığı yoğurt (Süzme)
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 100-150 g beyaz peynir
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Yeterince tuz ve dereotu
Meze Nasıl Yapılır?

Tereyağını ve naneyi ocağa alarak hafifçe pişirelim. Peyniri bir kaba alıp iyice ezelim ardından yoğurt, ezilmiş sarımsağı, bir miktar dereotunu ve tuzu ekleyip karıştıralım, bu arada ılımış olan pişirilen tereyağı, nane karışımını katıp iyice karıştıralım. Mezemizi servis tabağına alarak üzerini dereotuyla süsleyip servis edebilirsiniz.

Yoğurtlu Şakşuka İçin Malzemeleri
  • 500 g yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
  • 6 adet orta boy patlıcan
  • 5-6 adet orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • Yeteri miktarda tuz
Meze Nasıl Yapılır?

Patlıcanları ara ara soyarak çizgili halde uzunlamasına dörde bölün ve tuzlu suda 1-2 saat bekletin.

Patlıcan suda bekletilirken biz sosunu hazırlayalım. Domateslerin kabuklarını soyup (Domatesleri sıcak suda 5-10 dakika bekletmeniz, kolayca soyulmasına yardımcı olacaktır) robottan geçirin. Ocağa aldığımız tavaya tereyağını alalım rendelenmiş domateslerle birlikte tuzu ve şekeri ekleyelim. Yarı akışkan kıvamda olacak şekilde, suyunu bırakması yağın çıkmasını sağlayalım. Tuzlu suda dinlendirdiğimiz patlıcanları süzüp kuruladıktan sonra nar gibi kızartalım, havlu kâğıt üzerine alıp aşırı olan yağın süzülmesini sağlayalım. Patlıcanları servis edeceğimiz tabağa alıp, sarımsak eklediğimiz yoğurdu patlıcanların üstüne eşit şekilde dökelim, ardından domates sosumuzu yoğurdun üzerine gezdirip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 13:30:18
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Patatesli Mezeler
Patatesli Mezeler
Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler hazırlayabiliriz. Bunların başında patatesle hazırlanan mezeler gelmektedir. Örneğin patatesli e...
Balık Mezeleri
Balık Mezeleri
Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğundan mutlaka balık yanında meze dışında helva yenilmesi uygun olacaktır. Balık mezeleri balık ...
Et Mezeleri
Et Mezeleri
Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı şekillerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk ya da ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları renklendiren, zengin gösteren, değişik tatlara ve çeşitlere sahip olan mezeler, et dahil olmak üzere h...
Mantar Meze
Mantar Meze
Mantar Meze, mantar farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi birçok şekilde pişirilebilir. Mantar iyi bir lif kaynağıdır. Bağırsakları rahatlatan özelliği sayesinde tüm mutfaklarda sıklıkla pi...
Girit Meze
Girit Meze
Girit meze, Girit'te yaşayan insanlar boğazına düşkün olduğu için yemek ve meze çeşitleri de zengindir. Lezzetli yemekleri yemeği ve yapmayı severler. Giritlilerin yemek kültürü bizimkinden çok farklıdır. Yemeklerin yapılış şekilleri de lezzetleri de...
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay saatlerinde de tercih edilebilir. Kolay ve çabuk hazırlanabilecekler mezeler arasında yer alan fa...
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Yoğurtlu salatalar mezeler, Salata yemeklerin yanında vazgeçilmez alternatiftir. Salatanın çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Yoğurtlu salatalar da bir tür çeşididir. Yoğurt salatası aynı zamanda yoğurt mezesi olarak da bilinir. Ana maddesi yoğurt ola...
Ege Mezeleri
Ege Mezeleri
Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kahvaltılık meze, yemeklik meze, acı meze, tatlı meze gibi birçok çeşidi vardır. Her çeşidi de ç...
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzme yoğurt ile yapılan mezeler. Hem hafif hem de oldukça lezzetli olan bu tarifler sıklıkla tük...
Soğuk Mezeler
Soğuk Mezeler
Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce ya da yemek arası alınan hafif yiyeceklerdir. Meze çeşitleri Akdeniz ve Ortadoğu Türk mutfağında çoklu olarak yerini alır....
Atom Meze
Atom Meze
Atom mezesi, özellikle acı severlerin vazgeçemediği pratik bir meze çeşididir. Süs biberlerle yapılan mezeyi her mevsim hazırlamak mümkündür, zira taze biberlerin yanı sıra kurutulmuş acı biberlerle de yapılabilir. Kurutulmuş biberler kırmızı rengi s...
Rum Mezeleri
Rum Mezeleri
Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoranda tercih edilerek ana yemeklerin yanında ikram edilmektedir. Rum mezeleri evde de hazırlanarak sofralar süslenebilir. Ana yemeklerin ...

 

Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Patlıcanlı Mezeler
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Ege Mezeleri
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Soğuk Mezeler
Atom Meze
Rum Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri
Meze Tarifleri
Kurutulmuş Domates Mezesi
Peynirli Mezeler
Yunan Mezeleri
Zeytinyağlı Mezeler
Değişik Meze Tarifleri
Mezeler Salatalar
Pratik Mezeler
Acılı Meze Tarifleri
Kabak Mezesi
Kolay Meze Tarifleri
Tavuklu Meze
Cevizli Meze
Köpoğlu Mezesi
Hatay Mezeleri
Pazı Mezesi
Popüler İçerik
Kırmızı Biber Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri; Kırmızı biber, lezzetinin güzel olduğu kadar, sağlık için faydaları ile de ön planda olan bir sebzedir. Doktorların sıklıkla t...
Meze Tarifleri
Meze Tarifleri
Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer b...
Kurutulmuş Domates Mezesi
Kurutulmuş Domates Mezesi
Kurutulmuş domates mezesi, Meze yada salata sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanedir. Mezeler balık yanında oldukça çok sevilir ve tüketilir....
Peynirli Mezeler
Peynirli Mezeler
Peynirli mezeler: İnsanlar ilk zamanlardan beri süt ve süt ürünlerini tükete gelmişlerdir. Süt, protein değeri ve kalsiyum içeriği ile insan vücudu iç...
Yunan Mezeleri
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağı ile benzerlik taşıyan Yunan mezeleri zeytinyağı, sarımsak, yoğurt, acı kullanılarak yapılır. Yunan mezeleri olarak hazırl...
Zeytinyağlı Mezeler
Zeytinyağlı Mezeler
Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Meze...
Değişik Meze Tarifleri
Değişik Meze Tarifleri
Değişik Meze Tarifleri, mezeler yemeklerin yanında sunulan aperatiflerdir. Yemeklere oranla yapımı daha kolay ve zahmetsizdir. Her yörenin kendine özg...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024