Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Rum Mezeleri

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoranda tercih edilerek ana yemeklerin yanında ikram edilmektedir. Rum mezeleri evde de hazırlanarak sofralar süslenebilir. Ana yemeklerin yanında çeşit çeşit hazırlanarak sofralarda göz kamaştırıcı bir şölen elde edilebilir. Rum mezeleri nasıl yapılıyor, hangi malzemeler kullanılarak hazırlanıyor, hep birlikte göz atalım.

Zeytinyağlı iç bakla ezmesi için gerekli malzemeler

  • 1su bardağı kuru bakla
  • 1 tane orta büyüklükte kuru soğan
  • Yarım limon suyu
  • 1,5 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tane küp şeker
  • Tuz, kırmızı toz biber (Tatlı)
  • Dereotu

Zeytinyağlı iç bakla ezmesi nasıl yapılır?


Kuru bakla bir gece öncesinden suyun içine alınarak bekletilir. Ertesi gün suyu süzülür ve iyice yıkanarak bir kenara bırakılır. Kuru soğan ince yemeklik olacak şekilde doğranır. Tavanın içine 1 çay bardağı kadar sıvıyağ alınır ve ısıtılır. Isınan yağda doğranan kuru soğanlar şeffaf bir hal alana kadar kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine kuru bakla, tuz ve küp şeker eklenir. Üzerine 4 su bardağı kadar sıcak su ilave edilir ve baklalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Baklalar piştikten sonra ocaktan alınır. Üzerine geriye kalan sıvıyağ, limon suyu ve ince kıyılmış dereotu eklenerek karıştırılır. Elde edilen karışım mutfak robotundan geçirilerek püre kıvamına getirilir. Karışım çok koyu olursa bir miktar su ilavesi pişme aşamasında yapılabilir. Hazırlanan karışım borcam tepsiye dökülerek eşit şekilde yayılır. Buzdolabında bir gece bekletilir. Servise sunulacağı zaman ezme dilimlenerek, üzeri dereotu ve sıvıyağ ile süslenir.

Afiyet olsun.

Babagannuş mezesi için gerekli malzemeler

  • 4 tane kırmızı biber
  • 4 tane orta boy patlıcan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 tane orta boy domates
  • Yarım limon suyu7
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • Kırmızı pul biber ve tuz
Babagannuş mezesi nasıl yapılır?

Patlıcan ve biberler fırın tepsisine alınarak közlenir. Közlenen sebzelerin kabukları soyulduktan sonra çok ince olmayacak şekilde doğranır. Sarımsaklar tuz ilavesi yapılarak havanda dövülüp bir kâsenin içine alınır. Üzerine sıvıyağ, limon suyu, kırmızı pul biber eklenir. Domateslerin kabukları soyulduktan sonra sos malzemelerinin içine rendelenip, karıştırılır. Hazırlanan sos doğranan patlıcan ve bibere eklenerek tekrar karıştırılıp, servis tabağına alınır. Çok soğumasına izin verilmeden servise sunulur.

Afiyet olsun.

Saganaki mezesi için gerekli malzemeler
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 tane orta boy domates
  • 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
  • 1 dilim kaşar peyniri
  • Nane, kırmızı biber, kekiz ve tuz
  • Yeterince sıvıyağ
Saganaki mezesi nasıl yapılır?

Yayvan bir güvece beyaz peynir ufalanarak yayılır. Domatesin kabukları soyulduktan sonra peynirin üzerine doğranır. Aynı şekilde yeşil biber yıkandıktan sonra domatesin üzerine doğranır. Kaşar peyniri rendeden geçirilir ve malzemelere eklenir. Sıvıyağ, tuz, kekik, kırmızı biber ve nane güvece ilave edilir. Güvenin ağzı kapatılarak 150 derecede ısıtılmış fırına verilir. Yaklaşık 10 dakika fırınlandıktan sonra servise sunulur.

İstifno otu mezesi için gerekli malzemeler
  • İstifno otu yaprakları
  • Yeteri kadar sıvıyağ ve hardal
  • Sirke, limon suyu ve tuz
İstifno otu mezesi nasıl yapılır?

Rum mezesinde kullanılan istifno yabani bir bitkidir. Meze yapılımda yalnızca yaprak kısmı kullanılır. İstifno yaprakları buz dolu suyun içine atılarak bekletilir. Daha sonra süzülerek tencereye alınır. Üzerine su, limon suyu ve sirke eklenip yarım saat pişirilir. Yarım saat sonra süzgeçten geçirilerek uygun bir kabın içine alınır. Üzerine tekrar limon suyu, sirke ve sıvıyağ eklenerek karıştırılır. Karışım servis tabağına alınır. Tercihe göre sarımsaklı yoğurtla süslenerek servis yapılabilir.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 20.01.2024 04:19:04
Rum Mezeleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Rum Mezeleri Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Rum Mezeleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Patatesli Mezeler
Patatesli Mezeler
Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler hazırlayabiliriz. Bunların başında patatesle hazırlanan mezeler gelmektedir. Örneğin patatesli e...
Balık Mezeleri
Balık Mezeleri
Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğundan mutlaka balık yanında meze dışında helva yenilmesi uygun olacaktır. Balık mezeleri balık ...
Et Mezeleri
Et Mezeleri
Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı şekillerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk ya da ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları renklendiren, zengin gösteren, değişik tatlara ve çeşitlere sahip olan mezeler, et dahil olmak üzere h...
Mantar Meze
Mantar Meze
Mantar Meze, mantar farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi birçok şekilde pişirilebilir. Mantar iyi bir lif kaynağıdır. Bağırsakları rahatlatan özelliği sayesinde tüm mutfaklarda sıklıkla pi...
Girit Meze
Girit Meze
Girit meze, Girit'te yaşayan insanlar boğazına düşkün olduğu için yemek ve meze çeşitleri de zengindir. Lezzetli yemekleri yemeği ve yapmayı severler. Giritlilerin yemek kültürü bizimkinden çok farklıdır. Yemeklerin yapılış şekilleri de lezzetleri de...
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay saatlerinde de tercih edilebilir. Kolay ve çabuk hazırlanabilecekler mezeler arasında yer alan fa...
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Yoğurtlu salatalar mezeler, Salata yemeklerin yanında vazgeçilmez alternatiftir. Salatanın çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Yoğurtlu salatalar da bir tür çeşididir. Yoğurt salatası aynı zamanda yoğurt mezesi olarak da bilinir. Ana maddesi yoğurt ola...
Ege Mezeleri
Ege Mezeleri
Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kahvaltılık meze, yemeklik meze, acı meze, tatlı meze gibi birçok çeşidi vardır. Her çeşidi de ç...
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçlarıdır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler değildirler. Buna örnek, zeytinyağı bile tek başına meze sayılmaktadır. Mezenin en rağbet gördüğü...
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzme yoğurt ile yapılan mezeler. Hem hafif hem de oldukça lezzetli olan bu tarifler sıklıkla tük...
Soğuk Mezeler
Soğuk Mezeler
Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce ya da yemek arası alınan hafif yiyeceklerdir. Meze çeşitleri Akdeniz ve Ortadoğu Türk mutfağında çoklu olarak yerini alır....
Atom Meze
Atom Meze
Atom mezesi, özellikle acı severlerin vazgeçemediği pratik bir meze çeşididir. Süs biberlerle yapılan mezeyi her mevsim hazırlamak mümkündür, zira taze biberlerin yanı sıra kurutulmuş acı biberlerle de yapılabilir. Kurutulmuş biberler kırmızı rengi s...

 

Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Patlıcanlı Mezeler
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Ege Mezeleri
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Soğuk Mezeler
Atom Meze
Rum Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri
Meze Tarifleri
Kurutulmuş Domates Mezesi
Peynirli Mezeler
Yunan Mezeleri
Zeytinyağlı Mezeler
Değişik Meze Tarifleri
Mezeler Salatalar
Pratik Mezeler
Acılı Meze Tarifleri
Kabak Mezesi
Kolay Meze Tarifleri
Tavuklu Meze
Cevizli Meze
Köpoğlu Mezesi
Hatay Mezeleri
Pazı Mezesi
Popüler İçerik
Kırmızı Biber Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri; Kırmızı biber, lezzetinin güzel olduğu kadar, sağlık için faydaları ile de ön planda olan bir sebzedir. Doktorların sıklıkla t...
Meze Tarifleri
Meze Tarifleri
Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer b...
Kurutulmuş Domates Mezesi
Kurutulmuş Domates Mezesi
Kurutulmuş domates mezesi, Meze yada salata sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanedir. Mezeler balık yanında oldukça çok sevilir ve tüketilir....
Peynirli Mezeler
Peynirli Mezeler
Peynirli mezeler: İnsanlar ilk zamanlardan beri süt ve süt ürünlerini tükete gelmişlerdir. Süt, protein değeri ve kalsiyum içeriği ile insan vücudu iç...
Yunan Mezeleri
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağı ile benzerlik taşıyan Yunan mezeleri zeytinyağı, sarımsak, yoğurt, acı kullanılarak yapılır. Yunan mezeleri olarak hazırl...
Zeytinyağlı Mezeler
Zeytinyağlı Mezeler
Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Meze...
Değişik Meze Tarifleri
Değişik Meze Tarifleri
Değişik Meze Tarifleri, mezeler yemeklerin yanında sunulan aperatiflerdir. Yemeklere oranla yapımı daha kolay ve zahmetsizdir. Her yörenin kendine özg...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024