Zeytinyağlı Mezeler

Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Mezeler ana yemekten önce aperatif olarak yenilebileceği gibi çilingir sofralarında da tercih edilen ve genellikle soğuk servis edilen yiyeceklerdir. Sofraları renklendiren mezeler, mevsimine göre taze olan ürünler ile hazırlandığında çok daha lezzetli olur.
Sofralarda küçük pozisyonlarda fakat birkaç farklı çeşitte bulunabilen mezelerin, soğuk olanları ordövr tabağında masada bulunan her şahsa özel koyulur. Sıcak olarak sunulacak olan mezeler ise tabakların içerisinde kişiye koyularak servis edilebilir. Zeytinyağlı yani soğuk mezeler, günümüzde en çok tüketilen ve sofralarımızın vazgeçilmezi olan yiyecekler arasında yer alır ve zaman geçtikçe çok daha önem kazanmıştır. Türk mutfağında yer alan her türlü yemek çeşidinden yapılabilen zeytinyağlı mezeler, göze ve mideye hitap edebilmeli ve iştah açıcı olmalıdır. Zeytinyağlı mezeler ikram edilirken oldukça çeşitli olmasına, az pozisyon ve zarif durmalarına dikkat edilmelidir. Sizlerle paylaşacağım zeytinyağlı meze önerileri sayesinde misafir ve davet yemeklerinizde oldukça şık olan sofralar kurarak lezzetli ikramlarda bulunabilir, çok pratik kolay yapabileceğiniz tadına doyulmaz lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz.

Zeytinyağlı enginar mezesi malzemeleri

  • 5 tane enginar
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane patates
  • 1 tane havuç
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı bezelye
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım çay bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 tane limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Zeytinyağlı enginar mezesi nasıl yapılır?


Öncelikle enginarları bol su ile iyice yıkadıktan sonra tencerenin içerisine dizin.
Daha sonra soğan, havuç ve patatesin kabuklarını soyup küp-küp doğradıktan sonra derin bir kabın içerisine alın ve içerisine zeytinyağı, toz şeker, tuz, un bezelye ve suyu karıştırıp hazırlamış olduğumuz bu karışımı tenceredeki enginarların üzerine ekledikten sonra 1 tane limonun suyunu da tencereye ekleyin ve ocağın altını yakarak kısık ateşte yaklaşık olarak bir saat kadar pişirin. Enginarlar tencerede soğuduktan sonra servis tabağına alarak ince ince kıymış olduğunuz dere otları ile süsleyerek servis yapabilirsiniz Afiyet olsun.

Zeytinyağlı bakla mezesi malzemeleri

  • 1 kilo taze bakla
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı sıcak su
Zeytinyağlı bakla mezesi nasıl yapılır?

Öncelikle baklavaların uç kısımlarına ayıkladıktan sonra eliniz ile kırıp ya da bıçak yardımı ile ortadan ikiye kestikten sonra bol su ile iyice yıkayın ve suyunun süzülmesi için bir süzgecin üzerine alın. Daha sonra bir adet kuru soğanın kabuğunu soyduktan sonra kesme tahtasında ince ince doğrayıp bir tencerenin içerisine baklalar ile ilave edin. Ardından tencerenin içerisine yarım su bardağı zeytinyağı, sıcak su ve 1 tatlı kaşığı tuzu da ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve ağır ateşte baklalar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Baklalar pişerken bu arada maydanozları ayıkladıktan sonra iyice yıkayıp ince ince kıyıp hazır edin. Baklavalar piştikten sonra ocağın altını kapatın ve sıktığınız 1 adet limon suyunu tencerenin içerisine ekleyip karıştırın. Zeytinyağlı baklanız iyice soğuduktan sonra servis tabağına alıp üzerine ince ince kıymış olduğumuz maydanozları da serpip servis yapabilirsiniz. İsteğe göre zeytinyağlı bakla mezesinin üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek de sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 01:45:39
Zeytinyağlı Mezeler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytinyağlı Mezeler Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Mezeler"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Patatesli Mezeler

Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler haz...
Devamını Oku

Balık Mezeleri

Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğun...
Devamını Oku

Et Mezeleri

Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı şekillerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk ya da ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları renk...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar Meze, mantar farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi birçok şekilde pişirilebilir. Mantar i...
Devamını Oku

Girit Meze

Girit meze, Girit'te yaşayan insanlar boğazına düşkün olduğu için yemek ve meze çeşitleri de zengindir. Lezzetli yemekleri yemeği ve yapmayı severler. Giritl...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay...
Devamını Oku

Yoğurtlu Salatalar Mezeler

Yoğurtlu salatalar mezeler, Salata yemeklerin yanında vazgeçilmez alternatiftir. Salatanın çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Yoğurtlu salatalar da bir tür çe...
Devamını Oku

Ege Mezeleri

Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kah...
Devamını Oku

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçlarıdır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzm...
Devamını Oku

Soğuk Mezeler

Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce ya da yemek arası alınan hafi...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom mezesi, özellikle acı severlerin vazgeçemediği pratik bir meze çeşididir. Süs biberlerle yapılan mezeyi her mevsim hazırlamak mümkündür, zira taze ...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoranda tercih edilerek ana yemeklerin yanında...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Mezeleri

Kırmızı Biber Mezeleri; Kırmızı biber, lezzetinin güzel olduğu kadar, sağlık için faydaları ile de ön planda olan bir sebzedir. Doktorların sıklıkla tüketilm...
Devamını Oku

Meze Tarifleri

Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer bul...
Devamını Oku

Kurutulmuş Domates Mezesi

Kurutulmuş domates mezesi, Meze ya da salata sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanedir. Mezeler balık yanında oldukça çok sevilir ve tüketilir. Her t...
Devamını Oku

Peynirli Mezeler

Peynirli mezeler: İnsanlar ilk zamanlardan beri süt ve süt ürünlerini tükete gelmişlerdir. Süt, protein değeri ve kalsiyum içeriği ile insan vücudu için vazg...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağı ile benzerlik taşıyan Yunan mezeleri zeytinyağı, sarımsak, yoğurt, acı kullanılarak yapılır. Yunan mezeleri olarak hazırlan...
Devamını Oku

Değişik Meze Tarifleri

Değişik Meze Tarifleri, mezeler yemeklerin yanında sunulan aperatiflerdir. Yemeklere oranla yapımı daha kolay ve zahmetsizdir. Her yörenin kendine özgü yemek...
Devamını Oku

Mezeler Salatalar

Mezeler salatalar, meze ve salata tarifleri sofraları süsleyen, zengin bir görüntü veren, doyurucu değil tadımlık yiyeceklerdir. Yüzlerce çeşit salata v...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024