Yoğurtlu Mezeler

Yoğurtlu mezeler, meze ordövr olarak da bilinen, dünya ve Tür mutfağında sıkça yer verilen soğuk aperatif yiyeceklerin genel adıdır. Hafif, lezzetli, acılı, yoğurtlu, patatesli, biberli gibi pek çok çeşitte meze hazırlamak mümkündür. Farklı mezeler hazırlayarak misafir sofralarını zenginleştirmek, yemekleri keyifli bir hale getirmek mümkündür.
Türk mutfağında meze büyük öneme sahiptir. Yoğurtlu meze çok çeşide sahiptir ve yapımında genellikle süzme yoğurt kullanılır. Sofralarda en fazla tercih edilen yoğurtlu meze tariflerine yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Yoğurtlu mezeler


Haydari için gerekli malzemeler

  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 6 çorba kaşığı süzme yoğurt
  • 1 dilim peynir
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • Birkaç dal dereotu
  • 1 şeker kaşığı kuru nane ve tuz

Haydari nasıl yapılır?


Tereyağı ufak bir tavanın içinde eritilir. Eriyen yağa kuru nane eklenerek hafif kızartılarak ocaktan alınır. Uygun bir kabın içine süzme yoğurt alınır. Üzerine peynir ufak ufak parçalanarak eklenir. Rendelenmiş sarımsak, ince kıyılmış dereotu ve tuz eklenerek karıştırılır. Kızdırılan tereyağı ve nane malzemelerin üzerine eklenerek homojen bir şekilde karışması sağlanır. Haydari ufak servis tabaklarına alınarak servise sunulur. İsteğe göre üzerine dereotu serpiştirilerek sunum yapılabilir.

Afiyet olsun.

Tarator için gerekli malzemeler
  • 4 tane kırmızı biberli yeşil zeytin
  • 3 diş sarımsak
  • 1 kahve fincanı dövülmüş ceviz içi
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • Yeteri kadar tuz
  • Karabiber
  • 5 dal maydanoz
  • 4 dilim ekmek içi
Tarator nasıl yapılır?

Ekmek içi köftede kullanıldığı gibi mutfak robotunda un haline gelene kadar çekilerek uygun bir kaba alınır.
Üzerine ceviz içi ve karabiber ilave edilip karıştırılır. Kâsenin içine yoğurt alınır. Üzerine sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır. Ceviz içi, karabiber ve ekmek içiyle hazırlanan karışım yoğurtlu karışıma eklenir. Karışım çatalla pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezilir. Hazır hale eğelen tarator servis tabaklarına paylaştırılır. Üzerleri ince kıyılmış maydanoz ve zeytinle süslenerek servise sunulabilir. Tercihen üzeri için pul biber de kullanılabilir.

Yoğurtlu şakşuka için gerekli malzemeler
  • 500 gr süzme yoğurt
  • 1 şeker kaşığı toz şeker
  • 3 diş sarımsak
  • 6 tane orta boy patlıcan
  • 6 tane orta boy domates
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz
Şakşuka nasıl yapılır?

Patlıcanlar alacalı şekilde soyularak tuzlu suyun içine atılır. Domatesin kabukları soyulur ve tercihe göre rendelenebilir ya da robottan geçirilir. Uygun bir tavanın içine sıvıyağ eklenip kızdırılır. Kızan yağın üzerine rendelenmiş domatesler, tuz ve toz şeker eklenerek pişirilir. Domatesler hafif sulu kalana kadar pişirilmelidir. Soyulan patlıcanlar tuzlu sudan alınarak kurulanır. Daha sonra arkalı önlü eşit şekilde kızartılır. Yoğurdun içine tuz ve sarımsak eklenip, karıştırılır. Kızartılan patlıcanlar servis tabağına dizilir. İlk önce üzerine sarımsaklı yoğurt, daha sonra domates sosu dökülür. Yoğurtlu şakşuka servis için hazır.

Afiyet olsun.

Yoğurtlu semizotu için gerekli malzemeler
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1 bağ semizotu
  • Yeteri kadar sıvıyağ
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz, kırmızı pul biber ve kuru nane
Yoğurtlu semizotu nasıl yapılır?

Semizotunun yaprak kısımları tek tek ayıklanır ve bol suyla yıkanır. Yıkanan yapraklar bir süzgece alınarak süzdürülür. Uygun bir kâsenin içine yoğurt alınıp, çırpılır. Üzerine dövülmüş sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır. Suyunu atan semizotu hazırlanan yoğurdun içine eklenir. Bir miktar sıvıyağ eklenerek karıştırılır. Karışım servis tabağına alınarak, üzeri kuru nane ve kırmızı pul biberle süslenerek servise sunulur.

Afiyet olsun.

Yoğurtlu havuç meze için gerekli malzemeler
  • 4-5 tane orta boy havuç
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 şeker kaşığı tuz
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Kırmızı pul biber ve kuru nane
Yoğurtlu havuç nasıl yapılır?

Havuçların kabukları kazındıktan sonra yıkanarak rendeden geçirilir. Tavaya sıvıyağ eklenip, kızdırılır. Rendelenen havuçlar sıvıyağda birkaç dakika kavrulur. Sarımsak çukur bir kâsenin içine alınır. Üzerine rendelenmiş sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır. Kavrulan havuç servis tabağına alınır. Ilıdıktan sonra hazırlanan sarımsaklı yoğurt havuçların üzerine dökülür. Tekrar üzeri kırmızı pul biber ve kuru naneyle süslenerek servise sunulur.

Afiyet olsun.
19.01.2024 17:11:19
Yoğurtlu Mezeler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yoğurtlu Mezeler Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yoğurtlu Mezeler"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Patatesli Mezeler

Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler haz...
Devamını Oku

Balık Mezeleri

Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğun...
Devamını Oku

Et Mezeleri

Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı şekillerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk ya da ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları renk...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar Meze, mantar farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi birçok şekilde pişirilebilir. Mantar i...
Devamını Oku

Girit Meze

Girit meze, Girit'te yaşayan insanlar boğazına düşkün olduğu için yemek ve meze çeşitleri de zengindir. Lezzetli yemekleri yemeği ve yapmayı severler. Giritl...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay...
Devamını Oku

Yoğurtlu Salatalar Mezeler

Yoğurtlu salatalar mezeler, Salata yemeklerin yanında vazgeçilmez alternatiftir. Salatanın çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Yoğurtlu salatalar da bir tür çe...
Devamını Oku

Ege Mezeleri

Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kah...
Devamını Oku

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçlarıdır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzm...
Devamını Oku

Soğuk Mezeler

Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce ya da yemek arası alınan hafi...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom mezesi, özellikle acı severlerin vazgeçemediği pratik bir meze çeşididir. Süs biberlerle yapılan mezeyi her mevsim hazırlamak mümkündür, zira taze ...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoranda tercih edilerek ana yemeklerin yanında...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Mezeleri

Kırmızı Biber Mezeleri; Kırmızı biber, lezzetinin güzel olduğu kadar, sağlık için faydaları ile de ön planda olan bir sebzedir. Doktorların sıklıkla tüketilm...
Devamını Oku

Meze Tarifleri

Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer bul...
Devamını Oku

Kurutulmuş Domates Mezesi

Kurutulmuş domates mezesi, Meze ya da salata sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanedir. Mezeler balık yanında oldukça çok sevilir ve tüketilir. Her t...
Devamını Oku

Peynirli Mezeler

Peynirli mezeler: İnsanlar ilk zamanlardan beri süt ve süt ürünlerini tükete gelmişlerdir. Süt, protein değeri ve kalsiyum içeriği ile insan vücudu için vazg...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağı ile benzerlik taşıyan Yunan mezeleri zeytinyağı, sarımsak, yoğurt, acı kullanılarak yapılır. Yunan mezeleri olarak hazırlan...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Mezeler

Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Mezeler ana...
Devamını Oku

Değişik Meze Tarifleri

Değişik Meze Tarifleri, mezeler yemeklerin yanında sunulan aperatiflerdir. Yemeklere oranla yapımı daha kolay ve zahmetsizdir. Her yörenin kendine özgü yemek...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024