Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay saatlerinde de tercih edilebilir. Kolay ve çabuk hazırlanabilecekler mezeler arasında yer alan favori tariflerden bir diğeri de közlenmiş patlıcandan yapılan yoğurtlu patlıcan tarifidir.
Köpoğlu denilen yoğurtlu patlıcan mezesinin yöresel olarak farklı sebzelerle zenginleştirilmiş tarifleri mevcuttur. Patlıcandan yapılan mezelerin bir özelliği, dinlendirildikçe lezzetlenmesidir. Servis etmeden önce hazırlanan mezeyi 1 saat kadar dinlendirmek tadının oturması için iyi olacaktır.

Yoğurtlu patlıcan mezesi (Köpoğlu)


Gerekli malzemeler

  • 2 tane patlıcan
  • 1 tane domates
  • 2 tane patates
  • 4 diş sarımsak
  • 4 tane sivri biber
  • 1 kâse süzme yoğurt
  • Tuz
  • Pul biber
  • Zeytinyağı

Köpoğlu mezesi nasıl yapılır?


Patlıcanlar közde, fırında yahut ocağın üzerinde közlenir. Soyulup iri iri doğranır. Patates soyulup küp-küp doğranır ve kızartılır bir kaba alınır. Biberler ve domatesler de aynı irilikte doğranır. Bir tavanın içerisinde bir miktar yağ ile biberler hafif sotelenir. Üzerine domatesler eklenip bir, iki dakika pişirilir. Servis tabağına önce közlenmiş patlıcanlar konur. Üzerine patatesler dizilir. Patateslerin üzerine domatesli biber gezdirilir. Bir kâsenin içinde yoğurt, tuz ve ezilmiş sarımsaklar karıştırılır ve sebzelerin üzerine yayılır.
2 kaşık zeytinyağı küçük bir yerde kızdırılıp ocaktan alınır. İçerisine pul biber dökülür ve biberli yağ mezenin üzerine gezdirilerek dökülür. Daha sonra servis edilir.

Patlıcan mezesi Şakşuka

Şakşuka için gerekli malzemeler
  • 3 tane patlıcan
  • 2 tane yeşil biber
  • Yeteri miktarda sıvıyağ
Sos için gerekli malzemeler
  • 3 tane domates
  • 1 tane kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yeteri miktarda tuz
  • 1 su bardağı su
Patlıcan mezesi şakşuka nasıl yapılır?

Patlıcanlar alacalı olacak şekilde soyulur. Orta kararda küp-küp doğranır. Acısını salması için tuzlu suda yaklaşık 20 dakika bekletilir. Patlıcanların sonraki aşaması sadece kızartılmaktır. Bu yüzden bu bekleme süresinde mezenin sosu hazırlanır. Sos için, soğan ve sarımsaklar soyulup küp-küp doğranır. Biberler ve domatesler de küçük küçük doğranır. Bir miktar zeytinyağı ile hafif kızdırılmış tavaya önce soğan ve sarımsak atılıp biraz sotelenir. Daha sonra biberler ilave edilir. 1 Kaşık salca ve tuz da eklenip karıştırılır. En son doğranmış domatesler eklenip bir miktar kavrulur. Üzerine bir bardak su dökülür ve sos suyunu çekene kadar pişirilir. Suda bekleyen patlıcanlar süzülüp kurutulur. Kızartma tavasında yağ kızdırılıp patlıcanlar konur. Yağdan çıkarılan patlıcanlar servis tabağına alınır. Eğer patlıcanlar çok yağ çekmişse öncesinde havlu kâğıt serili bir yerde bekletilir. Servis tabağına alınan patlıcanların üzerine pişen sos dökülür. Tercihe göre ince ince kıyılmış maydanozla üzeri süslenir. Sıcak servis yapılacağı gibi 1-2 saat bekletip soğuk olarak tüketmek lezzeti acısından daha tatmin edici olacaktır.
20.01.2024 15:21:29
Patlıcanlı Mezeler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Patlıcanlı Mezeler Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Patlıcanlı Mezeler"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Patatesli Mezeler

Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler haz...
Devamını Oku

Balık Mezeleri

Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğun...
Devamını Oku

Et Mezeleri

Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı şekillerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk ya da ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları renk...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar Meze, mantar farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi birçok şekilde pişirilebilir. Mantar i...
Devamını Oku

Girit Meze

Girit meze, Girit'te yaşayan insanlar boğazına düşkün olduğu için yemek ve meze çeşitleri de zengindir. Lezzetli yemekleri yemeği ve yapmayı severler. Giritl...
Devamını Oku

Yoğurtlu Salatalar Mezeler

Yoğurtlu salatalar mezeler, Salata yemeklerin yanında vazgeçilmez alternatiftir. Salatanın çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Yoğurtlu salatalar da bir tür çe...
Devamını Oku

Ege Mezeleri

Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kah...
Devamını Oku

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçlarıdır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzm...
Devamını Oku

Soğuk Mezeler

Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce ya da yemek arası alınan hafi...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom mezesi, özellikle acı severlerin vazgeçemediği pratik bir meze çeşididir. Süs biberlerle yapılan mezeyi her mevsim hazırlamak mümkündür, zira taze ...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoranda tercih edilerek ana yemeklerin yanında...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Mezeleri

Kırmızı Biber Mezeleri; Kırmızı biber, lezzetinin güzel olduğu kadar, sağlık için faydaları ile de ön planda olan bir sebzedir. Doktorların sıklıkla tüketilm...
Devamını Oku

Meze Tarifleri

Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer bul...
Devamını Oku

Kurutulmuş Domates Mezesi

Kurutulmuş domates mezesi, Meze ya da salata sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanedir. Mezeler balık yanında oldukça çok sevilir ve tüketilir. Her t...
Devamını Oku

Peynirli Mezeler

Peynirli mezeler: İnsanlar ilk zamanlardan beri süt ve süt ürünlerini tükete gelmişlerdir. Süt, protein değeri ve kalsiyum içeriği ile insan vücudu için vazg...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağı ile benzerlik taşıyan Yunan mezeleri zeytinyağı, sarımsak, yoğurt, acı kullanılarak yapılır. Yunan mezeleri olarak hazırlan...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Mezeler

Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Mezeler ana...
Devamını Oku

Değişik Meze Tarifleri

Değişik Meze Tarifleri, mezeler yemeklerin yanında sunulan aperatiflerdir. Yemeklere oranla yapımı daha kolay ve zahmetsizdir. Her yörenin kendine özgü yemek...
Devamını Oku

Mezeler Salatalar

Mezeler salatalar, meze ve salata tarifleri sofraları süsleyen, zengin bir görüntü veren, doyurucu değil tadımlık yiyeceklerdir. Yüzlerce çeşit salata v...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024