Patlıcan Mezesi

Patlıcan mezesi; Mezeler genelde içki masalarında çok fazla rağbet gören garnitürler sınıfında iken günümüzde günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına da eklenen sofralarımızın zenginliğini arttıran lezzetlerin başında gelir. Mezeler içerisinde özellikle patlıcanlı olanlar ev sofralarında daha yaygın olarak kullanılanlardır. O yüzdende Patlıcan mezesi hemen hemen her bayanın kolaylıkla yapabileceği malzemesi az olan ve her zaman bulunabilen malzemeler ile yapılmasındandır.
Patlıcan mezeleri sofralarımızda yerini daha çok ramazan aylarında oruç döneminde iftar sofraları için hazırlanır ve hafif olması açısından dolayı tercih edilir. Ayrıca iş yemeklerinde, otel toplantılarında ve restoranlarda tercihen sunulan mezelerin başında gelir. Patlıcan mezesi birden çok olduğu için ben sizlere herkesin yapabileceği bir meze çeşidinin tarifini vermek istiyorum.

Patlıcan mezesi malzemeleri

  • Bir kilo gram patlıcan,
  • Bir yemek kaşığı zeytinyağı,
  • Bir yemek kaşığı Sıvı yağ,
  • Bir adet büyük boy domates,
  • Bir baş kuru soğan,
  • Bir yemek kaşığı dolusu domates salçası,
  • Üç diş sarımsak,
  • İki çay kaşığı toz şeker,
  • Bir çay bardağı kaynar su,
  • İki çay kaşığı silme tuz,

Patlıcan mezesi nasıl yapılır?


Patlıcanların öncelikle yıkanması ve daha sonra küp-küp doğranarak bir derin kap içerisinde tuzlu suda bekletilmesi gerekir. Ortamla olarak en az kırk beş dakika tuzlu suda bekletilen patlıcanlar bir süzgeç yardımı ile süzüldükten sonra bir havlu üzerine suyunu çekmesi için dökülür ve bekletilir.
Daha sonra bir tava içerisine sıvı yağ konularak yağın ısınması ile patlıcanlar kızartılmaya başlanır. Kızaran patlıcanların yağını süzebilmesi için alınacağı kaba önceden havlu peçete yerleştirilir. Böylelikle hazırlayacağımız meze çok yağlı bir halde olmayacaktır. Ayrı bir tava içerisine bir yemek kaşığı zeytin yağ ilave edilerek içerisine doğranmış sarımsak ve soğanlar ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Yanmaması için bir miktar tuz içerisine atabilirsiniz. Daha sonra üzerine kabuğu soyulmuş ve küp-küp doğranmış domates ilave edilerek pişmesi için kısık ateşte bekletilir. Bir iki tur pişerek yumuşayan karışımın içerisine salçada ilave edildikten sonra içerisine tuz, şekeri ve sıcak su ilave edilerek kısık ateş üzerinde on dakika pişirilir. En son kızartılmış ve kenarda yağını bırakması için beklettiğimiz patlıcanları ilave ederek tekrar kısık ateşte beş dakika daha pişirdikten sonra artık patlıcan mezemiz hazır hale gelmiş olur. Patlıcan mezesini ister sıcak ister ılık isterseniz soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ayrıca diğer patlıcan mezeleri de Közlenmiş patlıcan mezesi, Kırmızı biberli patlıcan mezesi, dereotlu patlıcan mezesi, sade Patlıcan mezesidir.
20.01.2024 08:40:47
Patlıcan Mezesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Patlıcan Mezesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Patlıcan Mezesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Patatesli Mezeler

Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler haz...
Devamını Oku

Balık Mezeleri

Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğun...
Devamını Oku

Et Mezeleri

Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı şekillerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk ya da ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları renk...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar Meze, mantar farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi birçok şekilde pişirilebilir. Mantar i...
Devamını Oku

Girit Meze

Girit meze, Girit'te yaşayan insanlar boğazına düşkün olduğu için yemek ve meze çeşitleri de zengindir. Lezzetli yemekleri yemeği ve yapmayı severler. Giritl...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay...
Devamını Oku

Yoğurtlu Salatalar Mezeler

Yoğurtlu salatalar mezeler, Salata yemeklerin yanında vazgeçilmez alternatiftir. Salatanın çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Yoğurtlu salatalar da bir tür çe...
Devamını Oku

Ege Mezeleri

Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kah...
Devamını Oku

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçlarıdır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzm...
Devamını Oku

Soğuk Mezeler

Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce ya da yemek arası alınan hafi...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom mezesi, özellikle acı severlerin vazgeçemediği pratik bir meze çeşididir. Süs biberlerle yapılan mezeyi her mevsim hazırlamak mümkündür, zira taze ...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoranda tercih edilerek ana yemeklerin yanında...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Mezeleri

Kırmızı Biber Mezeleri; Kırmızı biber, lezzetinin güzel olduğu kadar, sağlık için faydaları ile de ön planda olan bir sebzedir. Doktorların sıklıkla tüketilm...
Devamını Oku

Meze Tarifleri

Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer bul...
Devamını Oku

Kurutulmuş Domates Mezesi

Kurutulmuş domates mezesi, Meze ya da salata sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanedir. Mezeler balık yanında oldukça çok sevilir ve tüketilir. Her t...
Devamını Oku

Peynirli Mezeler

Peynirli mezeler: İnsanlar ilk zamanlardan beri süt ve süt ürünlerini tükete gelmişlerdir. Süt, protein değeri ve kalsiyum içeriği ile insan vücudu için vazg...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağı ile benzerlik taşıyan Yunan mezeleri zeytinyağı, sarımsak, yoğurt, acı kullanılarak yapılır. Yunan mezeleri olarak hazırlan...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Mezeler

Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Mezeler ana...
Devamını Oku

Değişik Meze Tarifleri

Değişik Meze Tarifleri, mezeler yemeklerin yanında sunulan aperatiflerdir. Yemeklere oranla yapımı daha kolay ve zahmetsizdir. Her yörenin kendine özgü yemek...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024