Kuru Domates Mezesi

Kuru Domates Mezesi, Ülkemizde yaz mevsiminde bolluğu yaşanan ve sağlık açısından da kaliteli olan domatesler yetişmektedir. Yaz mevsiminde yetişen ve sağlık açısında da kaliteli ürünleri kış mevsiminde de tüketmek isteyen hanımlar birçok sebzeyi kurutmaktadır. Böylece yaz mevsiminde elde edilen ürünleri kışın tüketmek için kurutmaktadır. Kurutulan sebzelerden biri de domatestir.
Kuru domates çok lezzetli olmakla birlikte çok da sağlıklıdır. Kuru domatesten birçok çeşit yiyecek tüketmektedir. Bunlardan biri de kuru domatesten yapılmış mezedir. Kuru domates mezesi yemeklerin yanında ikram etmek için eşsiz bir lezzete sahiptir. Gönül rahatlığıyla misafirlerinize ikram edebileceğiniz kuru domates mezesinin yapılışı şu şekildedir;

Kuru Domates Mezesi İçinMalzemeleri

  • 11-13 adet orta boy kurutulmuş domates
  • Bir miktar kekik
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 6-7 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağından biraz fazla elma sirkesi
  • 1-1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 3-4 dal maydanoz (Süslemek için)

Kuru Domates Mezesi Nasıl Yapılır?


Kuru domates mezesi yapımı için derin bir tencerenin içerisine bir miktar su koyun. Daha sonra kaynaması için tencereyi ocağın üzerine koyun. Su kaynamaya başlayınca kurumuş domatesleri kaynayan suyun içerisine ilave edin. Daha sonra yaklaşık on dakika kadar domatesler yumuşayana kadar kaynatın. Domateslerin çok fazla yumuşamasına gerek yok. Kaynama süresince dikkat olmalısınız ve domateslerin yumuşaklığını sürekli kontrol etmeniz gerekir.
Çünkü belli bir süre sonra domatesler çok yumuşayabilir. Kontroller sonucunda yumuşayan domatesleri ezmeden bir kevgir yardımıyla kaynayan suyun içerisinden çıkartın. Çıkarttığınız domatesleri altına havlu kâğıt serili tabağa alın. Tabağın altına kâğıt havlu koymanızın nedeni domateslerin kurumasını sağlamak için. Kâğıt havlu domateslerin kısa sürede suyunu çekmesini sağlayacaktır. Bu işlemden sonra suyunu çeken domatesleri kapaklı bir saklama kabına dizin. Dizerken de domateslerin ezilmemesine dikkat edin. Saklama kabına domatesleri dizdikten sonra üzerine tuz serpiştirin. Tuzu serpiştirdikten sonra domateslerin üstünden biraz zeytinyağı gezdirin. Zeytinyağının ardından karabiber ve istediğiniz herhangi bir baharatı ilave edin. Daha sonra saklama kabının kapağını kapatarak dinlenmesi için bırakın. Bu işlemi tamamladıktan sonra ayrı bir kabın içerisine sirkeyi koyun. Daha sonra dövülmüş sarımsakları ilave ederek karıştırın. Son olarak bir miktar tuz ve iki üç kaşık kadar zeytinyağı ilave ederek güzelce karıştırın. Elde ettiğiniz sosu domateslerin üzerine ilave edin. Sosu da ilave ettikten saklama kabının ağzını sıkıca kapatın. Servis yapacağınız zaman maydanoz ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 17:03:06
Kuru Domates Mezesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kuru Domates Mezesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kuru Domates Mezesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Patatesli Mezeler

Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler haz...
Devamını Oku

Balık Mezeleri

Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğun...
Devamını Oku

Et Mezeleri

Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı şekillerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk ya da ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları renk...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar Meze, mantar farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi birçok şekilde pişirilebilir. Mantar i...
Devamını Oku

Girit Meze

Girit meze, Girit'te yaşayan insanlar boğazına düşkün olduğu için yemek ve meze çeşitleri de zengindir. Lezzetli yemekleri yemeği ve yapmayı severler. Giritl...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay...
Devamını Oku

Yoğurtlu Salatalar Mezeler

Yoğurtlu salatalar mezeler, Salata yemeklerin yanında vazgeçilmez alternatiftir. Salatanın çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Yoğurtlu salatalar da bir tür çe...
Devamını Oku

Ege Mezeleri

Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kah...
Devamını Oku

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçlarıdır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzm...
Devamını Oku

Soğuk Mezeler

Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce ya da yemek arası alınan hafi...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom mezesi, özellikle acı severlerin vazgeçemediği pratik bir meze çeşididir. Süs biberlerle yapılan mezeyi her mevsim hazırlamak mümkündür, zira taze ...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoranda tercih edilerek ana yemeklerin yanında...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Mezeleri

Kırmızı Biber Mezeleri; Kırmızı biber, lezzetinin güzel olduğu kadar, sağlık için faydaları ile de ön planda olan bir sebzedir. Doktorların sıklıkla tüketilm...
Devamını Oku

Meze Tarifleri

Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer bul...
Devamını Oku

Kurutulmuş Domates Mezesi

Kurutulmuş domates mezesi, Meze ya da salata sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanedir. Mezeler balık yanında oldukça çok sevilir ve tüketilir. Her t...
Devamını Oku

Peynirli Mezeler

Peynirli mezeler: İnsanlar ilk zamanlardan beri süt ve süt ürünlerini tükete gelmişlerdir. Süt, protein değeri ve kalsiyum içeriği ile insan vücudu için vazg...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağı ile benzerlik taşıyan Yunan mezeleri zeytinyağı, sarımsak, yoğurt, acı kullanılarak yapılır. Yunan mezeleri olarak hazırlan...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Mezeler

Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Mezeler ana...
Devamını Oku

Değişik Meze Tarifleri

Değişik Meze Tarifleri, mezeler yemeklerin yanında sunulan aperatiflerdir. Yemeklere oranla yapımı daha kolay ve zahmetsizdir. Her yörenin kendine özgü yemek...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024