Köpoğlu Mezesi

Köpoğlu Mezesi, bu mezenin ana malzemesi patlıcandır. Patlıcan içeriğindeki vitaminler ve potasyum, magnezyum, sodyum gibi mineraller açısından oldukça zengindir. İnsan sağlığı açısından çok büyük faydaları bulunur. Salatalarda, yemeklerde, yoğurtlu ve domatesli olarak tüm mezelerde sıklıkla tercih edilen bir besindir. Yoğurtla birlikte yapılan köpoğlu mezesinin hazırlanması oldukça kolaydır.
Akşam yemeklerinde servis edilebilir. Özellikle ızgara türü yemeklerle harika bir uyumu vardır. Ferahlatıcı lezzetiyle yaz aylarında patlıcanın çekirdeklenmediği zamanda bu tarifi yapmanızı tavsiye ederiz. Şimdi hep birlikte köpoğlu mezesini yapmaya başlayalım.

Köpoğlu Mezesi Malzemeleri

  • 3 adet topan patlıcan

Sosu için

  • 3 diş sarımsak
  • 300 gram süzme yoğurt
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet Salatalık
Köpoğlu Mezesi Nasıl Yapılır?

Köpoğlu mezesi için öncelikle olarak patlıcanlar yıkanır ve kurulanır. Patlıcanlar kurulandıktan sonra bıçak yardımıyla üzerine birkaç tane çizik atılır. Közleme işlemi için ister ocağın üzeri ister közleme tavası ya da fırın tercih edilebilir. Ocağın büyük gözünün üzerine konulan patlıcanlar orta ateşte kontrollü bir şekilde közlenir. Bu işlem için özel olarak üretilmiş közleme tavaları da tercih edilebilir. Böylece hem ocak kirlenmeyecek hem de patlıcanlar ateşe direkt maruz kalmayacağı için yanmayacaktır.
Bu tavalar büyük marketlerden kolaylıkla temin edilebilir. Fırın kullanılacaksa önceden 200 dereceye ayarlanması patlıcanların közlenmesi için idealdir.

Közlenen patlıcanlar soğuk suyun içine atılarak hem yanmış kısımları hem de kabukları iyice sıyrılır. Patlıcanlar kesme tahtasına alınarak ince ince doğranır. Diğer bir yandan sarımsakların kabukları soyularak ince ince kıyılır. Bir kâse içerisine alınan sarımsakların üzerine biraz tuz, karabiber ve yoğurt ilave edilir. Pürüzsüz bir kıvam elde edilene kadar iyice karıştırılır. Sosun içine patlıcanlarda eklenerek karıştırma işlemine devam edilir. Hazırlanan meze soğuması için yaklaşık bir saat kadar buzdolabında bekletilir. Üzeri için bir salatalık iyice yıkanarak kabukları soyulur ve ince ince dilimlenir. Maydanozlar saplarından ayrılarak ince ince kıyılır. Mezenin bulunduğu servis tabağının kenarları dilimlenmiş salatalık ile süslenir. Servis tabağın orta kısmına bir tutam maydanoz konulur. Köpoğlu mezesinin üzerine biraz zeytinyağı gezdirilerek sunum yapılır.

Afiyet Olsun.
19.01.2024 11:15:01
Köpoğlu Mezesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Köpoğlu Mezesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Köpoğlu Mezesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Patatesli Mezeler

Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler haz...
Devamını Oku

Balık Mezeleri

Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğun...
Devamını Oku

Et Mezeleri

Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı şekillerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk ya da ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları renk...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar Meze, mantar farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi birçok şekilde pişirilebilir. Mantar i...
Devamını Oku

Girit Meze

Girit meze, Girit'te yaşayan insanlar boğazına düşkün olduğu için yemek ve meze çeşitleri de zengindir. Lezzetli yemekleri yemeği ve yapmayı severler. Giritl...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay...
Devamını Oku

Yoğurtlu Salatalar Mezeler

Yoğurtlu salatalar mezeler, Salata yemeklerin yanında vazgeçilmez alternatiftir. Salatanın çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Yoğurtlu salatalar da bir tür çe...
Devamını Oku

Ege Mezeleri

Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kah...
Devamını Oku

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçlarıdır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzm...
Devamını Oku

Soğuk Mezeler

Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce ya da yemek arası alınan hafi...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom mezesi, özellikle acı severlerin vazgeçemediği pratik bir meze çeşididir. Süs biberlerle yapılan mezeyi her mevsim hazırlamak mümkündür, zira taze ...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoranda tercih edilerek ana yemeklerin yanında...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Mezeleri

Kırmızı Biber Mezeleri; Kırmızı biber, lezzetinin güzel olduğu kadar, sağlık için faydaları ile de ön planda olan bir sebzedir. Doktorların sıklıkla tüketilm...
Devamını Oku

Meze Tarifleri

Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer bul...
Devamını Oku

Kurutulmuş Domates Mezesi

Kurutulmuş domates mezesi, Meze ya da salata sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanedir. Mezeler balık yanında oldukça çok sevilir ve tüketilir. Her t...
Devamını Oku

Peynirli Mezeler

Peynirli mezeler: İnsanlar ilk zamanlardan beri süt ve süt ürünlerini tükete gelmişlerdir. Süt, protein değeri ve kalsiyum içeriği ile insan vücudu için vazg...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağı ile benzerlik taşıyan Yunan mezeleri zeytinyağı, sarımsak, yoğurt, acı kullanılarak yapılır. Yunan mezeleri olarak hazırlan...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Mezeler

Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Mezeler ana...
Devamını Oku

Değişik Meze Tarifleri

Değişik Meze Tarifleri, mezeler yemeklerin yanında sunulan aperatiflerdir. Yemeklere oranla yapımı daha kolay ve zahmetsizdir. Her yörenin kendine özgü yemek...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024