Hatay Mezeleri

Hatay Mezeleri, Hatay yöresine ait pek çok çeşitte mezeler bulunmaktadır. Genellikle Hatay bölgesinin kendisine ait olan bu lezzetli mezeler hem tat hem de yörenin adet, kültür görenek ve geleneklerini yansıtmasından dolayı başka bölgelerde Hatay mezeleri ismi ile bilinmektedir. Muhteşem lezzete sahip olan bu eşsiz mezelerin ana merkezi ise Hatay'dır.
Çoğunlukla Hatay mezeler kendi bölgesinin dışında diğer bölgelerde de sıklıkla yapılır ve sevilerek tüketilmektedir. Yörede bu muhteşem lezzetteki mezeler mutlaka her sofrada yerini almaktadır. Yapımları oldukça kolay olan bu mezeler damak tadı bakımından güzel olmasından dolayı her sofrada baş tacı olarak yer almaktadır.

Hatay Mezeleri Babagannuş Malzemeleri

  • 4 adet orta büyüklükte patlıcan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 3 diş sarımsak
  • Biraz zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi

Nasıl Yapılır?


Öncelikle patlıcan, biber, kırmızı biber, domatesi közleyin. Daha sonra közlenen patlıcanların ve domateslerin kabuklarını soyarak bir tabağın içerisine alalım. Közlenen yeşil biberi çok küçük olacak şekilde doğrayalım. Meze ezme şeklinde hazırlanacağı için oldukça küçük doğranmasına özen gösterelim. Patlıcanı ve domatesleri de çok küçük olacak şekilde doğrayalım. Ardından doğranan bütün malzemeleri derin bir kâsenin içerisine ilave edelim.
Üzerine kırmızı pul biber, zeytinyağı, kimyon, tuz, nar ekşisi ve sarımsağı da rendeleyerek ilave edelim. Bütün malzemelerin birbirine karışması için iyice karıştıralım. Karıştırma işlemi bittikten sonra sunum için mezeyi servis tabağına alalım.

Afiyet olsun.

Hatay Mezeleri Acı Biber Ezmesi Malzemeleri

  • 1 adet acı kırmızı biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 bağ maydanoz
  • Yeterli miktarda tuz
Acı Biber Ezmesi Nasıl Yapılır?

Acı biber ezmesi hazırlanırken ilk önce biber salçası, zeytinyağı ve nar ekşisini bir kâsenin içerisinde karıştırarak iyice birbiri ile harmanlanması sağlanır. Daha sonra kuru soğanın kabuklarını soyalım ve ardından çok küçük olacak şekilde ince ince doğrayalım. Domatesi kabuklarını soyalım ve onu da ince olacak şekilde küçük küçük doğrayalım. Maydanozları saplarından ayıralım ve ince şekilde kıyalım. Ezme kıvamında olacağı için bütün malzemelerin çok küçük şekilde doğranmasına özen gösterilmelidir. Derin bir kâsenin içerisinde bütün malzemelerin hepsini ilave edelim ve karıştıralım. En son önceden harmanlamış olduğumuz sosu ilave ettikten sonra karıştıralım ve servis tabağına alalım.

Afiyet olsun.

Hatay Mezeleri Tarator Malzemeleri
  • Yarım su bardağı Tahin
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 bağ ince kıyılmış maydanoz
  • 1 su bardağı ince dövülmüş ceviz içi
  • 1 çay kaşığı tuz

Nasıl Yapılır?


Meze hazırladığımız için maydanozlar oldukça küçük olacak şekilde doğranmalıdır. Ceviz içini bir karıştırıcı yardımıyla un haline gelinceye kadar çekelim. Karıştırma kabının içerisine tahini, ceviz içini, maydanozları ekleyerek iyice karıştıralım. Ardından malzemelerin içine süzme yoğurdu ekleyelim ve tekrar karıştıralım. Daha sonra mezenin tadını kontrol edelim ve yeterli olacak şekilde tuz ekleyelim. Tarator servis için hazır.

Afiyet olsun.

Hatay Mezeleri Humus Malzemeleri
  • 1 su bardağı haşlanmış yoğurt
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • Yarım bardak tahin
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
Humus Nasıl Yapılır?

Haşlanmış olan nohutların ilk önce kabuklarını soyalım ve ardından robotta çekelim. Daha sonra nohudun üzerine tahini, zeytinyağını ve limon suyunu ekledikten sonra iyice karıştıralım. Mezenin tadını kontrol ettikten sonra içerisine kimyon ve tuzu ekleyelim. Humusun katının olmaması için kaynar su ekleyerek iyice karıştırmaya devam edelim. Krema kıvamını alıncaya kadar humusu dikkatlice karıştıralım. Bütün malzemelerin birbiri ile iyice karışması gerekmektedir. Humus kıvamını alınca servis tabağına alalım ve üzerine zeytinyağını dökelim.

Afiyet olsun.
21.01.2024 05:43:11
Hatay Mezeleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hatay Mezeleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hatay Mezeleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Patatesli Mezeler

Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler haz...
Devamını Oku

Balık Mezeleri

Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğun...
Devamını Oku

Et Mezeleri

Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı şekillerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk ya da ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları renk...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar Meze, mantar farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi birçok şekilde pişirilebilir. Mantar i...
Devamını Oku

Girit Meze

Girit meze, Girit'te yaşayan insanlar boğazına düşkün olduğu için yemek ve meze çeşitleri de zengindir. Lezzetli yemekleri yemeği ve yapmayı severler. Giritl...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay...
Devamını Oku

Yoğurtlu Salatalar Mezeler

Yoğurtlu salatalar mezeler, Salata yemeklerin yanında vazgeçilmez alternatiftir. Salatanın çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Yoğurtlu salatalar da bir tür çe...
Devamını Oku

Ege Mezeleri

Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kah...
Devamını Oku

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçlarıdır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzm...
Devamını Oku

Soğuk Mezeler

Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce ya da yemek arası alınan hafi...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom mezesi, özellikle acı severlerin vazgeçemediği pratik bir meze çeşididir. Süs biberlerle yapılan mezeyi her mevsim hazırlamak mümkündür, zira taze ...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoranda tercih edilerek ana yemeklerin yanında...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Mezeleri

Kırmızı Biber Mezeleri; Kırmızı biber, lezzetinin güzel olduğu kadar, sağlık için faydaları ile de ön planda olan bir sebzedir. Doktorların sıklıkla tüketilm...
Devamını Oku

Meze Tarifleri

Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer bul...
Devamını Oku

Kurutulmuş Domates Mezesi

Kurutulmuş domates mezesi, Meze ya da salata sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanedir. Mezeler balık yanında oldukça çok sevilir ve tüketilir. Her t...
Devamını Oku

Peynirli Mezeler

Peynirli mezeler: İnsanlar ilk zamanlardan beri süt ve süt ürünlerini tükete gelmişlerdir. Süt, protein değeri ve kalsiyum içeriği ile insan vücudu için vazg...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağı ile benzerlik taşıyan Yunan mezeleri zeytinyağı, sarımsak, yoğurt, acı kullanılarak yapılır. Yunan mezeleri olarak hazırlan...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Mezeler

Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Mezeler ana...
Devamını Oku

Değişik Meze Tarifleri

Değişik Meze Tarifleri, mezeler yemeklerin yanında sunulan aperatiflerdir. Yemeklere oranla yapımı daha kolay ve zahmetsizdir. Her yörenin kendine özgü yemek...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024