Ege Mezeleri

Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kahvaltılık meze, yemeklik meze, acı meze, tatlı meze gibi birçok çeşidi vardır. Her çeşidi de çok güzel ve sağlıklıdır. Ege mezeleri sofralara çok yakışıyor. Çok seviliyor ve çok tüketiliyor.
Evinizde kolayca yapabilirsiniz. Ege mezeleri insanların iştahını açar. Şimdi geçelim meze tariflerini yapmaya.

Nuraniye mezesinin malzemeleri

  • 1 kâse yoğurt
  • 4 tane büyük boy kabak
  • 1 su bardağı kadar pirinç
  • 1 çay bardağı dolusu zeytinyağı
  • 1 demet taze soğan
  • Yarım demet dereotu ve maydanoz
  • 4-5 diş sarımsak ezmesi
  • 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı biber
  • Tuz ve su

Nuraniye mezesi nasıl yapılır?


İlk önce kabakları temizleyelim ve rendeleyelim. Taze soğanları küçük küçük doğrayalım. Maydanozları ve dereotlarını ince ince kıyalım. Taze soğanları zeytinyağı ile kavuralım. Üzerine rendelenmiş kabakları ilave edelim ve biraz daha kavuralım. Daha sonra pirinç ve suyu ekleyelim. Suyunu tamamen çekmeden önce maydanoz ve dereotunu ilave edelim. Suyunu çekene kadar karıştıralım ve daha sonra soğumaya bırakalım. Sarımsaklı yoğurt hazırlayıp, soğuyan malzemeleri içine boşaltalım. Tuz ilave edip hazırladığımız yağlı sosu üzerine dökerek servis yapalım.

Havuçlu tarama mezesi tarifinin malzemeleri

  • 8 tana orta boy havuç
  • 4 diş sarımsak ezmesi
  • Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
  • Süzme yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz
Havuçlu tarama mezesi tarifi nasıl yapılır?

İlk olarak havuçlarımızı soyalım ve yıkayalım.
Sonra havuçları rondodan geçirelim. Ama zevkinize göre rende ile biraz daha iri olacak şekilde de rendeleyebilirsiniz. Daha sonra havuçları tencereye koyalım. Sıvı yağı ve tuzu da ilave ederek havuçlar yumuşayana kadar kavurmaya devam edelim. Havuçlarımız sulanacaktır. Bu yüzden, suyunu iyice çekmesini bekleyelim. Diğer tarafta süzme yoğurdumuza su ilave ederek çok koyu olmayacak şekilde orta kıvamda ezmeye başlayalım. Daha sonra sarımsaklarımızı da ilave edelim. Havuçlarımız kavrulduktan sonra soğumaya bırakalım. Bunun ardından servis tabaklarımızdan bir tanesini alalım, altına süzme yoğurdumuzu üstüne de havuçlarımızı koyalım. Ortasına da maydanoz koyalım. Havuç taramamız lezzetiyle soframızı süslemeye hazırdır.

Yoğurtlu kırmızı biber mezesi tarifinin malzemeleri
  • 4-5 tane közlenmiş kırmızı biber
  • 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
  • 3-4 yemek kaşığı kadar süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Biraz tuz.
Yoğurtlu kırmızı biber mezesi tarifi nasıl yapılır?

Közlenmiş kırmızı biberi küp-küp doğrayalım. Sonra tavaya alalım ve suyunu çekene kadar 5-6 dakika kadar kavuralım. Daha sonra sıvı yağı ekleyerek 8-10 dk daha kavuralım. Ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Bu arada süzme yoğurdumuzu 2-3 yemek kaşığı su ilave ederek kıvamını sıvılaştıralım. Tuz ve sarımsak ekleyerek çırpalım. Soğuyan biberi yoğurt ile karıştıralım ve servis tabağına alalım.

Deniz börülcesi mezesi tarifinin malzemeleri
  • Yarım kilo deniz börülcesi
Deniz börülcesi mezesinin sos malzemeleri
  • Yarım limon suyu
  • Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
Deniz börülcesi mezesi tarifi nasıl yapılır?

Öncelikle deniz börülcelerimizi bol su ile yıkıyoruz. Topraklı alanları varsa keserek temizleyelim. Daha sonra 10-15 dk börülceleri yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Kaynayan börülceleri tepeden aşağıya doğru çekerek kılçıklarından ayırarak tek tek güzelce temizliyoruz. Sos malzemelerimizi bir tencerede iyice kaynatıyoruz. Üzerine dökerek servis yapıyoruz. Kesinlikle tuz eklemeyelim.

Acılı meze tarifinin malzemeleri
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 2 tane orta boy domates
  • 2 tane çarliston biberi
  • 8 dal taze nane
  • 2 diş sarımsak ezmesi
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tatlı kaşığı kadar kekik
  • 2 yemek kaşığı kadar biber salçası
  • İsteğe göre pul biberi, karabiberi de koyabilirsiniz
  • Biraz limon suyu
  • Biraz tuz
  • 1 buçuk çay bardağı zeytinyağı
Acılı meze tarifi nasıl yapılır?

İlk önce soğanları soyalım ve doğrayalım. Sonra suyunun süzülmesi için süzgece koyalım. Daha sonra dereotunu, maydanozu, çarliston biberini ve taze naneyi robottan geçirelim. Domateslerin kabuklarını soyalım. Domatesleri ve soğanları da robottan geçirelim. Bu karışımları bir kabın içine koyalım. Sonra içerisine biber salçasını, pul biberi, karabiberi, kekiği, tuzu, limon suyunu, zeytinyağını da ekleyelim ve iyice harmanlayalım. Kapalı bir kaba alarak 1 saat kadar buzdolabında bekletelim ve sonra servis tabağına koyarak servis yapalım.

Afiyet olsun.
19.01.2024 22:22:58
Ege Mezeleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ege Mezeleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ege Mezeleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Patatesli Mezeler

Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler haz...
Devamını Oku

Balık Mezeleri

Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğun...
Devamını Oku

Et Mezeleri

Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı şekillerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk ya da ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları renk...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar Meze, mantar farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi birçok şekilde pişirilebilir. Mantar i...
Devamını Oku

Girit Meze

Girit meze, Girit'te yaşayan insanlar boğazına düşkün olduğu için yemek ve meze çeşitleri de zengindir. Lezzetli yemekleri yemeği ve yapmayı severler. Giritl...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay...
Devamını Oku

Yoğurtlu Salatalar Mezeler

Yoğurtlu salatalar mezeler, Salata yemeklerin yanında vazgeçilmez alternatiftir. Salatanın çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Yoğurtlu salatalar da bir tür çe...
Devamını Oku

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçlarıdır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzm...
Devamını Oku

Soğuk Mezeler

Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce ya da yemek arası alınan hafi...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom mezesi, özellikle acı severlerin vazgeçemediği pratik bir meze çeşididir. Süs biberlerle yapılan mezeyi her mevsim hazırlamak mümkündür, zira taze ...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoranda tercih edilerek ana yemeklerin yanında...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Mezeleri

Kırmızı Biber Mezeleri; Kırmızı biber, lezzetinin güzel olduğu kadar, sağlık için faydaları ile de ön planda olan bir sebzedir. Doktorların sıklıkla tüketilm...
Devamını Oku

Meze Tarifleri

Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer bul...
Devamını Oku

Kurutulmuş Domates Mezesi

Kurutulmuş domates mezesi, Meze ya da salata sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanedir. Mezeler balık yanında oldukça çok sevilir ve tüketilir. Her t...
Devamını Oku

Peynirli Mezeler

Peynirli mezeler: İnsanlar ilk zamanlardan beri süt ve süt ürünlerini tükete gelmişlerdir. Süt, protein değeri ve kalsiyum içeriği ile insan vücudu için vazg...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağı ile benzerlik taşıyan Yunan mezeleri zeytinyağı, sarımsak, yoğurt, acı kullanılarak yapılır. Yunan mezeleri olarak hazırlan...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Mezeler

Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Mezeler ana...
Devamını Oku

Değişik Meze Tarifleri

Değişik Meze Tarifleri, mezeler yemeklerin yanında sunulan aperatiflerdir. Yemeklere oranla yapımı daha kolay ve zahmetsizdir. Her yörenin kendine özgü yemek...
Devamını Oku

Mezeler Salatalar

Mezeler salatalar, meze ve salata tarifleri sofraları süsleyen, zengin bir görüntü veren, doyurucu değil tadımlık yiyeceklerdir. Yüzlerce çeşit salata v...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024