Değişik Meze Tarifleri

Değişik Meze Tarifleri, mezeler yemeklerin yanında sunulan aperatiflerdir. Yemeklere oranla yapımı daha kolay ve zahmetsizdir. Her yörenin kendine özgü yemekleri olduğu gibi mezeleri de vardır. Mezeler eski zamanlardan beri sofralardan eksik edilmeyen ve sofraların daha zengin durmasını sağlayan hafif yiyecekler olarak kendini gösterir. Genelde mezeler süzme yoğurtla ve domates sosuyla birlikte hazırlanır.
Damak tadına ve zevkine göre farklı şekillerde de yapılabilir. Değişik meze tariflere örnek olabilecek birkaç tarif şöyledir:

Ispanak Borani İçin Malzemeleri

  • 2 demet ıspanak
  • 1 baş soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • Yeteri kadar tuz ve kırmızı pul biber
  • Zeytinyağı

Nasıl Yapılır?


Ispanak borani yapımı için ıspanaklar öncelikle olarak ayıklanarak soğuk su ile iyice yıkanır. Ispanaktaki kumların iyice gitmesi için soğuk su dolu bir kabın içinde bekletilir. Ispanaklar daha sonra süzülerek doğranmak için bir kenarda bekletilir. Orta derinlikte bir tencere ocağın üzerine alınarak içerisine zeytinyağı eklenir. Zeytinyağı iyice kızdıktan sonra soğanlar eklenir. Süzülen ıspanaklar saplarından ayrılarak sadece yaprakları olacak şekilde iri parçalar halinde doğranır. Soğanlar yumuşayınca üzerine ıspanaklar ilave edilir. Ispanaklar kendi suyunu çekene kadar iyice kavrulur. Ispanaklar piştikten sonra üzerine tuz ilave edilerek ocaktan alınır.
Soğuması için oda sıcaklığında bekletilir. Diğer bir yandan sarımsaklar kabukları soyularak biraz tuz ile havanda dövülür. Ayrı bir kapta yoğurt, mayonez ve sarımsaklar iyice karıştırılır. Ispanaklar beklerken sularını salarsa süzgeçten geçirilerek yoğurda eklenmelidir. Ispanaklar sulu olarak yoğurtlu sosa eklenirse mezenin tadı ve kıvamı bozulacaktır. Daha sonra tüm malzemeler karıştırma kabında iyice harmanlanır. Hazırlanan ıspanak borani servis tabağına alınır. Diğer bir yandan üzeri için bir tavada biraz pul biber biraz zeytinyağı kızdırılır. Servis tabağındaki ıspanak boraninin üzerine gezdirilerek sunum yapılır.

Muammara İçin Malzemeleri

  • 1 su bardağı ceviz
  • 3 diş sarımsak
  • 3 adet kırmızı biber
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • Nar ekşisi
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber
  • Yeterince Zeytinyağı

Nasıl Yapılır?


Antep yöresine ait olan bu lezzetli meze tüm yemeklerin yanında tercih edilebilir. Muammara için kırmızı biber ve yeşil biber bıçak yardımıyla birkaç yerden delinerek ocak üstünde közlenir. Közleme işlemi için közleme tavası da tercih edilebilir. Közlenen biberlerin kabukları soyulur ve çekirdekleri çıkarılır. Daha sonra çok ince doğranır. Ceviz ufalanması için toz olamayacak şekilde robottan geçirilir ve bir kâseye alınır. Domatesler kabukları soyularak robotta püre haline getirilir. Maydanozlar saplarından ayıklanarak iyice yıkanır ve çok ince kıyılır. Sarımsaklar da aynı şekilde kabukları soyularak kıyılır. Hazırlanan tüm malzemeler biber salçası ve domates salçasıyla birlikte karıştırma kabına alınır ve iyice karıştırılır. Malzemenin içerisinde salça bulunduğu için karıştırma işlemi ne kadar uzun süreli yapılırsa mezenin tadı için o derecede faydalı olacaktır. Ayrı bir kapta nar ekşisi, tuz, pul biber ve zeytinyağı iyice çırpılır. Nar ekşisi yerine tercihe göre limon suyu da tercih edilebilir. Hazırlanan sos karışımın içine ilave dilerek iyice harmanlanır. Servis tabağına alınan muammara üzeri iri cevizlerle süslenerek sunumu yapılır.

Girit Ezmesi İçin Malzemeleri
  • 200 gram ezine peyniri
  • 200 gram lor peyniri
  • 200 gram ceviz içi
  • 2 diş sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Kekik
  • Pul biber
  • Tuz

Nasıl Yapılır?


Girit mutfağına özel olan bu meze sabah kahvaltılarında ekmeğin üzerine sürülerek de tüketilebilir. Girit ezmesi için ezine peynir fazla tuzundan arınması için yaklaşık iki saat kadar ılık suda bekletilmelidir. Bu işlemden sonra peynirin tekrar sertleşmesi için buzdolabına alınır. Daha sonra lor peyniri ve ezine peynir derin bir karıştırma kabına alınır. Üzerine zeytinyağı dökülerek çatal yardımıyla iyice ezilir. Tercihe göre ezine peynir rendenin büyük tarafıyla da rendelenerek de kullanılabilir. Sarımsaklar kabukları soyularak çok ince kıyılır. Girit ezmesi yenilirken sarımsakların fark edilmemesi için sarımsakların kıyılma işlemi çok önemlidir. Cevizler robottan geçirilir ve peynirlere eklenir. Cevizler biraz iri olmalıdır. Robottan geçirirken toz gibi olmasına izin verilmemelidir. Malzemelerin üzerine kekik ve pul biberde ilave edilir. Acıyı sevmeyenler pul biber ilave etmeyebilir. Tuz ilavesi peynirlerdeki tuz oranına kontrol edilerek yapılmalıdır. Tüm malzemeler iyice harmanlandıktan sonra servis tabağına alınır. Girit ezmesinin üzerine zeytinyağı gezdirilerek sunum yapılır.

Afiyet Olsun.
19.01.2024 08:30:19
Değişik Meze Tarifleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Değişik Meze Tarifleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Değişik Meze Tarifleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Patatesli Mezeler

Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler haz...
Devamını Oku

Balık Mezeleri

Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğun...
Devamını Oku

Et Mezeleri

Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı şekillerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk ya da ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları renk...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar Meze, mantar farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi birçok şekilde pişirilebilir. Mantar i...
Devamını Oku

Girit Meze

Girit meze, Girit'te yaşayan insanlar boğazına düşkün olduğu için yemek ve meze çeşitleri de zengindir. Lezzetli yemekleri yemeği ve yapmayı severler. Giritl...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay...
Devamını Oku

Yoğurtlu Salatalar Mezeler

Yoğurtlu salatalar mezeler, Salata yemeklerin yanında vazgeçilmez alternatiftir. Salatanın çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Yoğurtlu salatalar da bir tür çe...
Devamını Oku

Ege Mezeleri

Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kah...
Devamını Oku

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçlarıdır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzm...
Devamını Oku

Soğuk Mezeler

Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce ya da yemek arası alınan hafi...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom mezesi, özellikle acı severlerin vazgeçemediği pratik bir meze çeşididir. Süs biberlerle yapılan mezeyi her mevsim hazırlamak mümkündür, zira taze ...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoranda tercih edilerek ana yemeklerin yanında...
Devamını Oku

Kırmızı Biber Mezeleri

Kırmızı Biber Mezeleri; Kırmızı biber, lezzetinin güzel olduğu kadar, sağlık için faydaları ile de ön planda olan bir sebzedir. Doktorların sıklıkla tüketilm...
Devamını Oku

Meze Tarifleri

Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer bul...
Devamını Oku

Kurutulmuş Domates Mezesi

Kurutulmuş domates mezesi, Meze ya da salata sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanedir. Mezeler balık yanında oldukça çok sevilir ve tüketilir. Her t...
Devamını Oku

Peynirli Mezeler

Peynirli mezeler: İnsanlar ilk zamanlardan beri süt ve süt ürünlerini tükete gelmişlerdir. Süt, protein değeri ve kalsiyum içeriği ile insan vücudu için vazg...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağı ile benzerlik taşıyan Yunan mezeleri zeytinyağı, sarımsak, yoğurt, acı kullanılarak yapılır. Yunan mezeleri olarak hazırlan...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Mezeler

Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Mezeler ana...
Devamını Oku

Mezeler Salatalar

Mezeler salatalar, meze ve salata tarifleri sofraları süsleyen, zengin bir görüntü veren, doyurucu değil tadımlık yiyeceklerdir. Yüzlerce çeşit salata v...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024