{ "title": "Zeytinyağlı Mezeler", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/zeytinyagli-mezeler.jpg", "date": "20.01.2024 01:45:39", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Mezeler ana yemekten önce aperatif olarak yenilebileceği gibi çilingir sofralarında da tercih edilen ve genellikle soğuk servis edilen yiyeceklerdir. Sofraları renklendiren mezeler, mevsimine göre taze olan ürünler ile hazırlandığında çok daha lezzetli olur. Sofralarda küçük pozisyonlarda fakat birkaç farklı çeşitte bulunabilen mezelerin, soğuk olanları ordövr tabağında masada bulunan her şahsa özel koyulur. Sıcak olarak sunulacak olan mezeler ise tabakların içerisinde kişiye koyularak servis edilebilir. Zeytinyağlı yani soğuk mezeler, günümüzde en çok tüketilen ve sofralarımızın vazgeçilmezi olan yiyecekler arasında yer alır ve zaman geçtikçe çok daha önem kazanmıştır. Türk mutfağında yer alan her türlü yemek çeşidinden yapılabilen zeytinyağlı mezeler, göze ve mideye hitap edebilmeli ve iştah açıcı olmalıdır. Zeytinyağlı mezeler ikram edilirken oldukça çeşitli olmasına, az pozisyon ve zarif durmalarına dikkat edilmelidir. Sizlerle paylaşacağım zeytinyağlı meze önerileri sayesinde misafir ve davet yemeklerinizde oldukça şık olan sofralar kurarak lezzetli ikramlarda bulunabilir, çok pratik kolay yapabileceğiniz tadına doyulmaz lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz.

Zeytinyağlı enginar mezesi malzemeleri
Zeytinyağlı enginar mezesi nasıl yapılır?

Öncelikle enginarları bol su ile iyice yıkadıktan sonra tencerenin içerisine dizin. Daha sonra soğan, havuç ve patatesin kabuklarını soyup küp-küp doğradıktan sonra derin bir kabın içerisine alın ve içerisine zeytinyağı, toz şeker, tuz, un bezelye ve suyu karıştırıp hazırlamış olduğumuz bu karışımı tenceredeki enginarların üzerine ekledikten sonra 1 tane limonun suyunu da tencereye ekleyin ve ocağın altını yakarak kısık ateşte yaklaşık olarak bir saat kadar pişirin. Enginarlar tencerede soğuduktan sonra servis tabağına alarak ince ince kıymış olduğunuz dere otları ile süsleyerek servis yapabilirsiniz Afiyet olsun.

Zeytinyağlı bakla mezesi malzemeleri
Zeytinyağlı bakla mezesi nasıl yapılır?

Öncelikle baklavaların uç kısımlarına ayıkladıktan sonra eliniz ile kırıp ya da bıçak yardımı ile ortadan ikiye kestikten sonra bol su ile iyice yıkayın ve suyunun süzülmesi için bir süzgecin üzerine alın. Daha sonra bir adet kuru soğanın kabuğunu soyduktan sonra kesme tahtasında ince ince doğrayıp bir tencerenin içerisine baklalar ile ilave edin. Ardından tencerenin içerisine yarım su bardağı zeytinyağı, sıcak su ve 1 tatlı kaşığı tuzu da ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve ağır ateşte baklalar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Baklalar pişerken bu arada maydanozları ayıkladıktan sonra iyice yıkayıp ince ince kıyıp hazır edin. Baklavalar piştikten sonra ocağın altını kapatın ve sıktığınız 1 adet limon suyunu tencerenin içerisine ekleyip karıştırın. Zeytinyağlı baklanız iyice soğuduktan sonra servis tabağına alıp üzerine ince ince kıymış olduğumuz maydanozları da serpip servis yapabilirsiniz. İsteğe göre zeytinyağlı bakla mezesinin üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek de sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }