{ "title": "Yoğurtlu Mezeler", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/yogurtlu-mezeler.jpg", "date": "19.01.2024 17:11:19", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Yoğurtlu mezeler, meze ordövr olarak da bilinen, dünya ve Tür mutfağında sıkça yer verilen soğuk aperatif yiyeceklerin genel adıdır. Hafif, lezzetli, acılı, yoğurtlu, patatesli, biberli gibi pek çok çeşitte meze hazırlamak mümkündür. Farklı mezeler hazırlayarak misafir sofralarını zenginleştirmek, yemekleri keyifli bir hale getirmek mümkündür. Türk mutfağında meze büyük öneme sahiptir. Yoğurtlu meze çok çeşide sahiptir ve yapımında genellikle süzme yoğurt kullanılır. Sofralarda en fazla tercih edilen yoğurtlu meze tariflerine yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Yoğurtlu mezeler

Haydari için gerekli malzemeler
Haydari nasıl yapılır?

Tereyağı ufak bir tavanın içinde eritilir. Eriyen yağa kuru nane eklenerek hafif kızartılarak ocaktan alınır. Uygun bir kabın içine süzme yoğurt alınır. Üzerine peynir ufak ufak parçalanarak eklenir. Rendelenmiş sarımsak, ince kıyılmış dereotu ve tuz eklenerek karıştırılır. Kızdırılan tereyağı ve nane malzemelerin üzerine eklenerek homojen bir şekilde karışması sağlanır. Haydari ufak servis tabaklarına alınarak servise sunulur. İsteğe göre üzerine dereotu serpiştirilerek sunum yapılabilir.

Afiyet olsun.

Tarator için gerekli malzemeler
Tarator nasıl yapılır?

Ekmek içi köftede kullanıldığı gibi mutfak robotunda un haline gelene kadar çekilerek uygun bir kaba alınır. Üzerine ceviz içi ve karabiber ilave edilip karıştırılır. Kâsenin içine yoğurt alınır. Üzerine sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır. Ceviz içi, karabiber ve ekmek içiyle hazırlanan karışım yoğurtlu karışıma eklenir. Karışım çatalla pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezilir. Hazır hale eğelen tarator servis tabaklarına paylaştırılır. Üzerleri ince kıyılmış maydanoz ve zeytinle süslenerek servise sunulabilir. Tercihen üzeri için pul biber de kullanılabilir.

Yoğurtlu şakşuka için gerekli malzemeler
Şakşuka nasıl yapılır?

Patlıcanlar alacalı şekilde soyularak tuzlu suyun içine atılır. Domatesin kabukları soyulur ve tercihe göre rendelenebilir ya da robottan geçirilir. Uygun bir tavanın içine sıvıyağ eklenip kızdırılır. Kızan yağın üzerine rendelenmiş domatesler, tuz ve toz şeker eklenerek pişirilir. Domatesler hafif sulu kalana kadar pişirilmelidir. Soyulan patlıcanlar tuzlu sudan alınarak kurulanır. Daha sonra arkalı önlü eşit şekilde kızartılır. Yoğurdun içine tuz ve sarımsak eklenip, karıştırılır. Kızartılan patlıcanlar servis tabağına dizilir. İlk önce üzerine sarımsaklı yoğurt, daha sonra domates sosu dökülür. Yoğurtlu şakşuka servis için hazır.

Afiyet olsun.

Yoğurtlu semizotu için gerekli malzemeler
Yoğurtlu semizotu nasıl yapılır?

Semizotunun yaprak kısımları tek tek ayıklanır ve bol suyla yıkanır. Yıkanan yapraklar bir süzgece alınarak süzdürülür. Uygun bir kâsenin içine yoğurt alınıp, çırpılır. Üzerine dövülmüş sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır. Suyunu atan semizotu hazırlanan yoğurdun içine eklenir. Bir miktar sıvıyağ eklenerek karıştırılır. Karışım servis tabağına alınarak, üzeri kuru nane ve kırmızı pul biberle süslenerek servise sunulur.

Afiyet olsun.

Yoğurtlu havuç meze için gerekli malzemeler
Yoğurtlu havuç nasıl yapılır?

Havuçların kabukları kazındıktan sonra yıkanarak rendeden geçirilir. Tavaya sıvıyağ eklenip, kızdırılır. Rendelenen havuçlar sıvıyağda birkaç dakika kavrulur. Sarımsak çukur bir kâsenin içine alınır. Üzerine rendelenmiş sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır. Kavrulan havuç servis tabağına alınır. Ilıdıktan sonra hazırlanan sarımsaklı yoğurt havuçların üzerine dökülür. Tekrar üzeri kırmızı pul biber ve kuru naneyle süslenerek servise sunulur.

Afiyet olsun.
" } ] }