{ "title": "Süzme Yoğurtlu Mezeler", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/suzme-yogurtlu-mezeler(1).jpg", "date": "21.01.2024 04:01:08", "author": "Soner Çelik", "article": [ { "article": "Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzme yoğurt ile yapılan mezeler. Hem hafif hem de oldukça lezzetli olan bu tarifler sıklıkla tüketilir. Yemeklerin yanına tüketildiği gibi bu mezeler ara öğünlerde de tüketilebilir. Yapımı hem pratik hem kolay olan bu tarifler oldukça da ekonomik olan tariflerdendir. Şimdi birkaç meze tarifi verelim.

Kırmızı biberli süzme yoğurtlu meze yapımı için gerekli malzemeler
Kırmızı biberli süzme yoğurtlu meze nasıl yapılır?

Çok sevilen meze çeşitlerinden biridir. Oldukça kolay ve ekonomik çok lezzetli bir meze tarifidir. Yapımı için ilk olarak bir kilo kırmızı biber bıçakla kesik atılarak fırın tepsisine dizilir ve 200 derecede 25 dakika kadar pişirilir. Ardından fırın kapağı açılmadan 15 dakika kadar dinlendirilir. Ardından fırından alınır ve kabukları soyularak doğranır. Doğranan biberler bir kaba alınır ve üzerine tuz serpilir. İyice karıştırılarak servis tabağına alınır. Süzme yoğurt bir kâsede hafif çırpılır kırmızı biberin üzerine dökülür. Ardından bir demet dereotu yıkanıp kurulanır ve incecik doğranır. Doğranan dereotu biberin üzerine serpilir. Ardından bir çay bardağı dövülmüş ceviz serpilir. Son olarak da zeytinyağı serpilerek servise hazırlanır ve afiyetle yenir.

Süzme yoğurtlu köz patlıcan mezesi yapımı için gerekli malzemeler
Süzme yoğurtlu köz patlıcan mezesi nasıl yapılır?

Mezemizin yapımı için patlıcanlar şişe takılarak ekmek fırınlarına götürülür ve pişirtilir. Ekmek fırınlarında çok güzel közleniyor ya da siz evinizde közleyebilirsiniz. Közlenen patlıcanların kabuğu soyulur ve küçük küçük doğranır. Doğranan patlıcanlar bir kaba alınır tuzu atılır ve iyice karıştırılır. Ayrı bir kapta süzme yoğurt hafif çırpılarak patlıcanların üzerine alınır. Bu esnada isteğe bağlı olarak sarımsak ilavesi yapılabilir. Patlıcanlar ve yoğurt iyice karışınca servis tabağına alınır. Ardından iki yemek kaşığı tereyağı küçük bir tavaya alınır ve ocağa alınıp altı açılır. Yağ eriyince bir tatlı kaşığı kuru nane atılarak iyice kavrulur. Ardından ocaktan alınarak yoğurtlu mezemizin üzerine eklenerek servis edilir.

Afiyet olsun.

Süzme yoğurtlu kabak mezesi yapımı için gerekli malzemeler
  • 1 kilo kabak
  • 1 Demet samut
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
Süzme yoğurtlu kabak mezesi nasıl yapılır?

Kabak mezesi yemeklerin yanına çok yakışan meze çeşitlerindendir. Özellikle sıcak yaz günlerinde oldukça sık tercih edilir. Hafif ve lezzetli olmasının yanı sıra çok da ekonomik bir meze tarifidir. Kabak sebzesinin bol olduğu zamanlar olduğu için bir liraya bir hatta iki kilo alınabilir ve sıklıkla yapılır. Kabak mezesinin yapımı için ilk olarak kabaklar yıkanır. Rendenin büyük tarafı ile tüm kabaklar bir tencereye rendelenir. Üzerine dört beş yemek kaşığı zeytinyağı eklenir. Tencere ocağa alınır ve altı açılarak kısık ateş de kabaklar pişirilir. Tam suyunu salıp tekrar çekinceye kadar pişirilir. Ardından ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Kabak soğurken samut yıkanır ve ince bir şekilde doğranır. Yoğurt derin bir kapta çırpılır. Kabaklar soğuyunca onlarda yoğurdun içerisine alınır ve tuzu da atılıp karıştırılır. İçerisine doğranan samutlar eklenir ve karıştırılıp sunum tabağına alınır. Üzerine sövülmüş ceviz eklenerek servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }