{ "title": "Soğuk Mezeler", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/soguk-mezeler.jpg", "date": "19.01.2024 09:37:41", "author": "belkıs soysal", "article": [ { "article": "Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce ya da yemek arası alınan hafif yiyeceklerdir. Meze çeşitleri Akdeniz ve Ortadoğu Türk mutfağında çoklu olarak yerini alır. Mezeler genellikle soğuk olarak servis edilir.

Kabaklı soğuk meze malzemeleri
Kabaklı soğuk meze nasıl yapılır?

Öncelikle kabakları bir güzel yıkayıp rendeliyoruz. Yanmaz bir tavanın içerisine rendelediğimiz kabakları koyup sulanıp kendi suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz. Kavurduğumuz kabakları şık bir servis tabağına alıp soğumaya bırakıyoruz. Ardından ayrı bir yerde küçük bir kâsenin içerisine süzme yoğurdu koyup sarımsakları ince ince kıyıp yoğurda ekliyoruz. Daha sonra tuzu ekleyip karıştırdığımız yoğurdu soğuyan kabakların üzerine seriyoruz. Daha sonra ezilmiş bir kâse ceviz içini üstüne serpiyoruz. Dilersek birkaç dal maydanoz veya nane ile süsleyebiliriz. Dileyen üzerine naneli salçalı sos yapıp gezdirebilirsiniz damak zevkinize göre değişir.

Yoğurtlu patlıcanlı soğuk meze malzemeleri
Yoğurtlu patlıcanlı soğuk meze nasıl yapılır?

Önce patlıcanları, biberleri, domatesi közleriz. Soğuduktan sonra patlıcanları soyup ince ince kıyılır. Bir kâse içerisine limon suyu ve tuz çırpılır. Sonra közlenmiş ve kıyılmış patlıcanları bir kaba alarak üzerine limonlu suyu ekleyelim karıştıralım. Biberleri, domatesleri küçük küçük doğradıktan sonra patlıcanların üzerine ilave edelim. Üzerinde sarımsaklı yoğurdu ekleyerek karıştıralım ve yoğurdun üzerine tereyağı eritip içerisine pul biber koyarak kavuralım. Yoğurtlu patlıcanı bir servis tabağına alalım üzerine pul biberli erimiş yağı dökerek servis yapalım.
" } ] }