{ "title": "Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/sarimsakli-yogurtlu-mezeler.JPG", "date": "19.01.2024 13:30:18", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçlarıdır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler değildirler. Buna örnek, zeytinyağı bile tek başına meze sayılmaktadır. Mezenin en rağbet gördüğü yer kuşkusuz meyhanelerdir. Meze demek sohbet demektir, ana yemek yerine geçmez, karın doyurmak için araç değil, sofraya oturmak için bir amaçtır. Hem lezzet hem de göze hitap ederek sohbetlere eşlik eden yardımcı bir yiyecektir. Önce soğuklar, aralarda içimizi ısıtan sıcak yemekler. Meze sofralarda ise lezzetli bir başlangıç olarak küçük porsiyonlarla sunumu yapılmaktadır.

Yoğurt ve Meze; Yoğurt kuşkusuz Türk mutfağının temel yiyeceklerinden biridir, kullanıldığı alanların bir hayli çok olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Aslında meze yapımında özellikle su, zeytinyağı ve mayonez katılıp çırpılarak inceltilen başka bir deyişle yoğurt kıvamına getirilen süzme yoğurt kullanılır. Elde edilen karışıma yakışan, uyum gösteren malzemeler eklenerek mezelerin hazırlanmasında kullanılır. Yoğurtlu mezelerin içinde en yaygın olanları tarator, yoğurtlama, haydari ve Amerikan salatasıdır. Bu saydığım mezelerin tariflerini aşağıda bulabilir zevkli sofralar hazırlayabiliriz.

Tarator İçin Malzemeleri
Meze Nasıl Yapılır?

Ekmek içlerini robot ile incecik çekelim ya da avuçlarımızda bir kaba ufalayalım. Ardından dövülmüş cevizi içini karabiber ile harmanlayalım. Diğer yandan yeteri büyüklükte kaba yoğurdu alalım ezdiğimiz sarımsağı ve tuzu ekleyerek iyice çırpalım. Yoğurtla yaptığımız karışıma diğer harmanlayarak elde ettiğimiz karışımı, yavaş yavaş ve eze eze yoğurda yedirerek koyu bir kıvama gelene kadar, karışımı çatalla çırpın. Bu karışımı servis edeceğimiz tabağa alarak, üzerine maydanoz yapraklarını serpin ve zeytinleri simetri şekilde üzerine dizerek süsleyip, servis edebilirsiniz.

Haydari İçin Malzemeleri
Meze Nasıl Yapılır?

Tereyağını ve naneyi ocağa alarak hafifçe pişirelim. Peyniri bir kaba alıp iyice ezelim ardından yoğurt, ezilmiş sarımsağı, bir miktar dereotunu ve tuzu ekleyip karıştıralım, bu arada ılımış olan pişirilen tereyağı, nane karışımını katıp iyice karıştıralım. Mezemizi servis tabağına alarak üzerini dereotuyla süsleyip servis edebilirsiniz.

Yoğurtlu Şakşuka İçin Malzemeleri
  • 500 g yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
  • 6 adet orta boy patlıcan
  • 5-6 adet orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • Yeteri miktarda tuz
Meze Nasıl Yapılır?

Patlıcanları ara ara soyarak çizgili halde uzunlamasına dörde bölün ve tuzlu suda 1-2 saat bekletin.

Patlıcan suda bekletilirken biz sosunu hazırlayalım. Domateslerin kabuklarını soyup (Domatesleri sıcak suda 5-10 dakika bekletmeniz, kolayca soyulmasına yardımcı olacaktır) robottan geçirin. Ocağa aldığımız tavaya tereyağını alalım rendelenmiş domateslerle birlikte tuzu ve şekeri ekleyelim. Yarı akışkan kıvamda olacak şekilde, suyunu bırakması yağın çıkmasını sağlayalım. Tuzlu suda dinlendirdiğimiz patlıcanları süzüp kuruladıktan sonra nar gibi kızartalım, havlu kâğıt üzerine alıp aşırı olan yağın süzülmesini sağlayalım. Patlıcanları servis edeceğimiz tabağa alıp, sarımsak eklediğimiz yoğurdu patlıcanların üstüne eşit şekilde dökelim, ardından domates sosumuzu yoğurdun üzerine gezdirip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }