{ "title": "Salatalar Mezeler", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/salatalar-mezeler.jpg", "date": "19.01.2024 11:20:20", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Salatalar mezeler, yemeklerin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Hemen her yemeğin yanına farklı şekillerde damak tadına göre salata ve mezeler hazırlanabilir. Türk mutfağında yemeklerin yanına oldukça sık olarak meze ve salatalar yapılabilir. Mevsim sebzeleri kullanılarak çok çeşitli şekillerde salatalar ve mezeler yapılır. Salatalarda damak tadına göre yeşil sebzeler ile közlenmiş sebzeler, Mısır, ceviz, nar ve peynir gibi birçok farklı ürün kullanılabilir. Yine mezeler de yapılırken yoğurt, sos, ekşi gibi farklı lezzetler kullanılarak hazırlanabilir. Her yemeğin yanına farklı mezeler yapılabilir. Yemeğe göre otlar ile sebzeler ile yapılabilir. Özellikle Ege bölgesinde balıkların yanına otlar kullanılarak çok farklı mezeler yapılabilir. Her biri birbirinden lezzetli, hafif ve sevilen tariflerdendir. Şimdi salata ve mezelerin tariflerine bakalım.

Gökkuşağı salata yapımı için gerekli malzemeler
Gökkuşağı salatası nasıl yapılır?

İlk olarak tüm malzemeler ayıklanır. Marul, havuç, turp, biber, domates ve lahana iyice yıkanır. Gerekirse sirkeli suda bekletilir. Marul ince doğranır. Havuç ve turp rendelenerek ayrı ayrı tabaklara alınır. Domatesler küçük doğranarak bir tabağa alınır. Kara lahana çok ince doğranarak ayrı bir tabağa alınır. Yine kırmızı biber halka şeklinde doğranarak tabağa alınır. Salatayı hangi tabakta sunacaksanız ona göre büyük bir borcam ya da kayık tabak alınır. Tabağın ilk başına marul dizilir. Yanına kırmızı biberler, turp, havuç, tekrar marul, kara lahana sıra sıra dizilir. Tüm malzeme eklenince Mısır üzerine serpilir. Sosu için zeytinyağı, tuz ve limon bir kâseye alınır ve çırpılır. Salatanın üzerine gezdirilerek dökülür. Ardından ceviz parçalanarak üzerine eklenir. Ardından servis edilir.

Köz biber mezesi yapımı için gerekli malzemeler
Köz biber mezesi nasıl yapılır?

Kırmızı köz biberle birçok meze yapılabilir. İçlerindeki en sevilen meze çeşitlerinden biri de yoğurt soslu olarak hazırlanan bu meze çeşididir. Oldukça kolay ve ekonomik çok lezzetli bir meze tarifidir. Yapımı için ilk olarak bir kilo kırmızı biber bıçakla kesik atılarak fırın tepsisine dizilir ve 200 derecede 25 dakika kadar pişirilir. Ardından fırın kapağı açılmadan 15 dakika kadar dinlendirilir. Ardından fırından alınır ve kabukları soyularak doğranır. Doğranan biberler bir kaba alınır ve üzerine tuz serpilir. İyice karıştırılarak servis tabağına alınır. Süzme yoğurt bir kâsede hafif çırpılır kırmızı biberin üzerine dökülür. Ardından bir demet dereotu incecik doğranır, biberin üzerine serpilir. Ardından bir çay bardağı dövülmüş ceviz serpilir. Son olarak da zeytinyağı serpilerek servise hazırlanır ve afiyetle yenir.
" } ] }