{ "title": "Patlıcanlı Mezeler", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/patlicanli-mezeler.jpg", "date": "20.01.2024 15:21:29", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay saatlerinde de tercih edilebilir. Kolay ve çabuk hazırlanabilecekler mezeler arasında yer alan favori tariflerden bir diğeri de közlenmiş patlıcandan yapılan yoğurtlu patlıcan tarifidir. Köpoğlu denilen yoğurtlu patlıcan mezesinin yöresel olarak farklı sebzelerle zenginleştirilmiş tarifleri mevcuttur. Patlıcandan yapılan mezelerin bir özelliği, dinlendirildikçe lezzetlenmesidir. Servis etmeden önce hazırlanan mezeyi 1 saat kadar dinlendirmek tadının oturması için iyi olacaktır.

Yoğurtlu patlıcan mezesi (Köpoğlu)

Gerekli malzemeler
Köpoğlu mezesi nasıl yapılır?

Patlıcanlar közde, fırında yahut ocağın üzerinde közlenir. Soyulup iri iri doğranır. Patates soyulup küp-küp doğranır ve kızartılır bir kaba alınır. Biberler ve domatesler de aynı irilikte doğranır. Bir tavanın içerisinde bir miktar yağ ile biberler hafif sotelenir. Üzerine domatesler eklenip bir, iki dakika pişirilir. Servis tabağına önce közlenmiş patlıcanlar konur. Üzerine patatesler dizilir. Patateslerin üzerine domatesli biber gezdirilir. Bir kâsenin içinde yoğurt, tuz ve ezilmiş sarımsaklar karıştırılır ve sebzelerin üzerine yayılır. 2 kaşık zeytinyağı küçük bir yerde kızdırılıp ocaktan alınır. İçerisine pul biber dökülür ve biberli yağ mezenin üzerine gezdirilerek dökülür. Daha sonra servis edilir.

Patlıcan mezesi Şakşuka

Şakşuka için gerekli malzemeler
Sos için gerekli malzemeler
Patlıcan mezesi şakşuka nasıl yapılır?

Patlıcanlar alacalı olacak şekilde soyulur. Orta kararda küp-küp doğranır. Acısını salması için tuzlu suda yaklaşık 20 dakika bekletilir. Patlıcanların sonraki aşaması sadece kızartılmaktır. Bu yüzden bu bekleme süresinde mezenin sosu hazırlanır. Sos için, soğan ve sarımsaklar soyulup küp-küp doğranır. Biberler ve domatesler de küçük küçük doğranır. Bir miktar zeytinyağı ile hafif kızdırılmış tavaya önce soğan ve sarımsak atılıp biraz sotelenir. Daha sonra biberler ilave edilir. 1 Kaşık salca ve tuz da eklenip karıştırılır. En son doğranmış domatesler eklenip bir miktar kavrulur. Üzerine bir bardak su dökülür ve sos suyunu çekene kadar pişirilir. Suda bekleyen patlıcanlar süzülüp kurutulur. Kızartma tavasında yağ kızdırılıp patlıcanlar konur. Yağdan çıkarılan patlıcanlar servis tabağına alınır. Eğer patlıcanlar çok yağ çekmişse öncesinde havlu kâğıt serili bir yerde bekletilir. Servis tabağına alınan patlıcanların üzerine pişen sos dökülür. Tercihe göre ince ince kıyılmış maydanozla üzeri süslenir. Sıcak servis yapılacağı gibi 1-2 saat bekletip soğuk olarak tüketmek lezzeti acısından daha tatmin edici olacaktır.
" } ] }