{ "title": "Patlıcan Mezesi", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/patlican-mezesi.jpg", "date": "20.01.2024 08:40:47", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Patlıcan mezesi; Mezeler genelde içki masalarında çok fazla rağbet gören garnitürler sınıfında iken günümüzde günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına da eklenen sofralarımızın zenginliğini arttıran lezzetlerin başında gelir. Mezeler içerisinde özellikle patlıcanlı olanlar ev sofralarında daha yaygın olarak kullanılanlardır. O yüzdende Patlıcan mezesi hemen hemen her bayanın kolaylıkla yapabileceği malzemesi az olan ve her zaman bulunabilen malzemeler ile yapılmasındandır. Patlıcan mezeleri sofralarımızda yerini daha çok ramazan aylarında oruç döneminde iftar sofraları için hazırlanır ve hafif olması açısından dolayı tercih edilir. Ayrıca iş yemeklerinde, otel toplantılarında ve restoranlarda tercihen sunulan mezelerin başında gelir. Patlıcan mezesi birden çok olduğu için ben sizlere herkesin yapabileceği bir meze çeşidinin tarifini vermek istiyorum.

Patlıcan mezesi malzemeleri
Patlıcan mezesi nasıl yapılır?

Patlıcanların öncelikle yıkanması ve daha sonra küp-küp doğranarak bir derin kap içerisinde tuzlu suda bekletilmesi gerekir. Ortamla olarak en az kırk beş dakika tuzlu suda bekletilen patlıcanlar bir süzgeç yardımı ile süzüldükten sonra bir havlu üzerine suyunu çekmesi için dökülür ve bekletilir. Daha sonra bir tava içerisine sıvı yağ konularak yağın ısınması ile patlıcanlar kızartılmaya başlanır. Kızaran patlıcanların yağını süzebilmesi için alınacağı kaba önceden havlu peçete yerleştirilir. Böylelikle hazırlayacağımız meze çok yağlı bir halde olmayacaktır. Ayrı bir tava içerisine bir yemek kaşığı zeytin yağ ilave edilerek içerisine doğranmış sarımsak ve soğanlar ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Yanmaması için bir miktar tuz içerisine atabilirsiniz. Daha sonra üzerine kabuğu soyulmuş ve küp-küp doğranmış domates ilave edilerek pişmesi için kısık ateşte bekletilir. Bir iki tur pişerek yumuşayan karışımın içerisine salçada ilave edildikten sonra içerisine tuz, şekeri ve sıcak su ilave edilerek kısık ateş üzerinde on dakika pişirilir. En son kızartılmış ve kenarda yağını bırakması için beklettiğimiz patlıcanları ilave ederek tekrar kısık ateşte beş dakika daha pişirdikten sonra artık patlıcan mezemiz hazır hale gelmiş olur. Patlıcan mezesini ister sıcak ister ılık isterseniz soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ayrıca diğer patlıcan mezeleri de Közlenmiş patlıcan mezesi, Kırmızı biberli patlıcan mezesi, dereotlu patlıcan mezesi, sade Patlıcan mezesidir.
" } ] }