{ "title": "Patatesli Mezeler", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/patatesli-mezeler.jpg", "date": "20.01.2024 05:31:23", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler hazırlayabiliriz. Bunların başında patatesle hazırlanan mezeler gelmektedir. Örneğin patatesli ezme patates püresi patatesli toplar hazırlayıp yemeklerimizin yanında meze olarak sunum yapabiliriz. Üstelik patatesli mezeler hem doyurucu hem de besleyicidir. Yediden yetmişe herkesin de damak zevkine uygun patatesli mezeler hazırlamak için çok fazla arayışa girmenize gerek yok çünkü en lezzetli tarifleri sizlerle paylaşıyorum.

Patatesli kaşarlı meze için gerekli malzemeler
Nasıl Yapılır?

Öncelikle patatesleri yıkayıp derin bir tencereye koyup patateslerin üzerini kaplayacak şekilde su koyup haşlıyoruz. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyup derin bir kâsenin içerisinde çatal ile eziyoruz patatesler sıcak iken içerisine kaşarı rendeliyoruz. Daha sonra süt ve tereyağını ekleyip karıştırıcı ile iyice püre haline getiriyoruz. Daha sonra tuzunu atıp hazırladığımız mezeyi şık bir servis tabağına üzeri dümdüz olacak şekilde koyuyoruz. Dilersek sıcak olarak servis yapabileceğimiz gibi buzdolabında iki saat soğutup üzerine maydanoz serperek de servis yapabiliriz.

Dereotlu patates mezesi için gereken malzemeler
Üzerine
Nasıl Yapılır?

Öncelikle patatesleri bir güzel yıkayıp kabuklarını soyuyoruz diğer mezelerin aksine haşlayarak değil pişirerek hazırlayacağız. Soyduğumuz patatesleri iri küpler halinde doğrayıp 2,5 su bardağı su ile pişiriyoruz. Suyunu iyice çekip pişen patateslerin içerisine tereyağını ekleyip soğumaya bırakıyoruz. Patatesler soğuduktan sonra yıkayıp ince ince kıydığımız dereotunu, tuzu ve karabiberi ekleyip hepsini bir çatalla eziyoruz. Daha sonra ceviz büyüklüğünde misketler hazırlayıp servis tabağına diziyoruz. Hazırladığımız dereotlu patatesli mezenin üzeri için ayrı bir kesede yoğurt, mayonez ve ezdiğimiz bir adet sarımsağı karıştırın mezenin üzerine gezdiriyoruz. Dilerseniz üzerine nane veya pul biber serpebilirsiniz.

Mor lahanalı patates mezesi için gerekli malzemeler
  • 4 adet iri boy patates,
  • 1 demet maydanoz,
  • 1 tutam taze nane,
  • İsteğe göre tuz,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 cay bardağı su,
Üzeri için
  • 1 adet küçük boy mor lahana,
  • 5 yemek kaşığı yoğurt veya 3 yemek kaşığı süzme yoğurt,
  • 3 yemek kaşığı mayonez,
  • 1 tatlı kaşığı tahin,
  • 1 diş sarımsak,
  • İsteğe göre tuz,
Nasıl Yapılır?

Öncelikle patateslerin kabuklarını soyup rendeliyoruz. Rendelediğimiz patateslerin içerisine Yıkayıp temizlediğimiz ve ince ince kıydığımız taze nane ve maydanozu ekliyoruz. Ardından zeytinyağı, karabiber ve tuzu ekleyip iyice karıştırıyoruz. Daha sonra hazırladığımız patatesi küçük boy bir borcam tepsiye koyup üzerine iyice bastırıyoruz. Daha sonra bir bardak suyu koyup üzerini folyo ile kapatıyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında üstü kapalı olarak 15 dakika pişiriyoruz. Patates pişerken biz üzerini hazırlıyoruz. Bir adet mor lahanayı yıkayıp rendenin iri tarafı ile rendeliyoruz. Daha sonra yoğurt, mayonez, tahin, tuz ve incecik kıydığımız sarımsağı ekleyip karıştırıyoruz. Ardından pişen patatesi fırından çıkartıp soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan patatesin üzerine hazırladığımız mor lahana karışımını seriyoruz. Buzdolabında yarım saat bekletip dilimleyerek servis yapabiliriz. Deneyeceğinizi umarak afiyet olsun.
" } ] }