{ "title": "Meze", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/meze.jpg", "date": "21.01.2024 07:34:24", "author": "Soner Çelik", "article": [ { "article": "Meze, Türk mutfağında sıklıkla tüketilen, yemeklerin yanında aperatif olarak tüketilen yiyeceklerdendir. Kimi Zaman sadece peynir, salam, yoğurt gibi hafif şeyler olur. Kimi Zamanda sebzeler kullanılarak çok daha güzel farklı lezzetler elde edilebilir. Mezeler soğuk olarak servis edilen yiyeceklerdir. Soğuk olan bu mezeler özellikle çilingir sofralarının vazgeçilmez lezzetlerindendir. Mezeler az ve çeşit çeşit yapılır. Çünkü amaç doyurucu olmasından ziyade yemek yanında lezzet katmasıdır. Ülkemizde çok yaygın olarak sofralarda mezelere yer verilir. Özellikle Ege bölgesinde çeşitli otlar kullanılarak birçok meze hazırlanır. Balık yanına sıklıkla servis edilir.

Meze çeşitleri, bizim mutfağımızda yine birçok meze türü vardır. Her biri birbirinden lezzetli ve hafif olan bu mezelerin isimlerine bakalım. Bazı mezeler;

Acılı ezme, cevizli biber, çoban salata, kısır, deniz börülcesi, yaprak sarma, yaprak kavurması, fasulye kavurması, humus, Haydari, köz biber salatası, süzme yoğurtlu kabak mezesi, patates salatası, patates püresi, yoğurtlu biber kavurması, kuru domates mezesi, patlıcan kızartma, semizotu, ebegümeci kavurma, piyaz, garnitür yoğurtlaması.

Şimdi bu birbirinden güzel olan mezelerden birinin tarifine bakalım.

Kısır yapımı için gerekli malzemeler
Kısır nasıl yapılır?

Kısır herkes tarafından çok sevilen mezelerden biridir. Kumpir içlerinde de kullanılan ve çok sevilen bir tariftir. Kısır bazen de ana yemek şeklinde büyük porsiyonlar olarak da tüketilebilir. Kısır yapımı için ilk olarak bulgur bir kaba alınır ve üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edilir. Su üzerini bir parmak kadar geçerse yeterli olur. Ardından bulgurun üzeri kapatılır ve suyunu çekmesi beklenir. Bu sırada maydanoz, yeşil soğan yıkanır ve ince ince doğranır. Bulgur suyunu çekince içerisine salça eklenir ve iyice karıştırılır. Ardından tuz, sumak, karabiber ve pul biber eklenerek karıştırılır. Ardından doğranan maydanoz ve yeşil soğan eklenir. Yağ ilave edilir ve iyice karıştırılır. Yağ yeşilliklerden sonra eklenmelidir ki yeşillikler daha parlak ve güzel görünsün. Bir adet limon sıkılarak suyu ilave edilir ve ardından servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }