{ "title": "Meze Çeşitleri", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/meze-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 19:53:15", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Meze çeşitleri, meze Türk mutfağında yaygın olarak tüketilen yiyeceklerdendir. Mezeler yemeklerin yanında veya öncesinde aperatif olarak sunulan küçük porsiyonlarda birçok çeşit olarak sofralarda yer alır. Amaç karın doyurmaktan ziyade tadımlık atıştırmalık olmasıdır. Türk mutfağında birçok meze çeşidi vardır. Otlar ile, sebzeler ile, peynir çeşitleri ile birçok farklı meze yapılabilir. Bazı salata türlerine meze grubunda yer alabilir ve sofralarımıza şıklık katarlar. Şimdi birbirinden güzel ve lezzetli bazı meze çeşitlerine bakalım.

Patates kavurması yapımı için gerekli malzemeler
Patates kavurması nasıl yapılır?

Patates kavurması yapımı için bir kilo patates yıkanır ve bir tencereye alınır. Mümkün ise küçük patates tercih edilmelidir ki daha kısa sürede pişsin. Patatesleri pişirmek için düdüklü tencere kullanmanızda zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Yıkanan patatesler düdüklü ya da normal tencereye konularak ocağa alınır. Düdüklü tencerede kaynadıktan sonra beş dakika daha pişmesi yeterli olur. Normal tencerede ise çatal batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Patatesler pişince sıcak suyu süzülür ve patatesler soğuması için bir kenara alınır. Soğuduğunda daha rahat soyulacaktır. Patatesler soğurken siz harcını hazırlayabilirsiniz. Bunun için üç adet kuru soğan küçük küçük doğranır ve büyük bir tavaya alınır. Çünkü daha sonra patatesler de o tavada kavrulacak. Üzerine bir çay bardağı sıvı yağ eklenerek ocağa alınır ve soğanlar kızartılmaya başlanır. Soğanlar kızarmaya başlayınca ardından salça eklenir. Salça kavrulurken pul biber karabiber ve tuz da ilave edilir. Salça kavrulurken patatesler soyulur ve derin bir kaba alınarak patates ezici ile ezilir. Patates ezici yoksa çatal da kullanabilirsiniz. Ezilen patatesler kavrulan salçanın içerisine ilave edilir ve iyice karıştırılır. Salçanın her tarafa eşit dağılması sağlanır. Üç beş dakika kadar daha kavrularak ocaktan alınır ve servis edilir.

Afiyet olsun.

Yoğurtlu kuru sebze mezesi yapımı için gerekli malzemeler
Yoğurtlu kuru sebze mezesi nasıl yapılır?

Mezenin yapımı için ilk olarak kuru olan domates, biber ve patlıcan yıkanır ve bir tencereye alınıp üzerine kaynar su eklenerek ocağa alınır. Ocağın altı açılır ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bu sırada da iki adet kuru soğan doğranır ve bir tavaya alınır. Üzerine bir çay bardağı sıvı yağ eklenir ve ocağa alınıp altı açılır. Soğan kızartılmaya başlanır. Soğanlar kızarınca salça ilave edilir. Salça da kavrulur. Sebzeler bu esnada pişmiş olacaktır. Sebzelerin suyu süzülür ve kavrulan salçanın üzerine eklenir. Salça ile iyice kavrulur. Tuzu atılır. Beş dakika kadar daha kavrulup ocak kapatılır. Derin bir kâseye yoğurt alınır ve iki diş sarımsak ezilerek içerisine eklenir. Biraz da tuz atılarak karıştırılır. Kavrulan sebzeler servis tabağına alınır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Ardından küçük bir tavaya tereyağı alınır ve eritilir üzerine nane atılarak kavrulur ve yoğurdun üzerine dökülür. Servis edilir.

Afiyet olsun.

Cevizli kırmızı biber yapımı için gerekli malzemeler
  • 1 kavanoz közlenmiş kırmızı biber konservesi
  • 1/2 Demet samut
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
Cevizli kırmızı biber nasıl yapılır?

Közlenmiş biber konservesi açılır ve biberler küçük küçük doğranır. Zamanınız varsa biberleri kendiniz közleyebilirsiniz. Doğranan biberler derin bir kaba alınır. Üzerine zeytinyağı, nar ekşisi, tuz ve ince kıyılmış samut eklenir. İyice karıştırılır ve servis tabağına alınır. Üzerine iki yemek kaşığı dövülmüş ceviz serpilir ve ardından servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }