{ "title": "Köpoğlu Mezesi", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/kopoglu-mezesi.jpg", "date": "19.01.2024 11:15:01", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Köpoğlu Mezesi, bu mezenin ana malzemesi patlıcandır. Patlıcan içeriğindeki vitaminler ve potasyum, magnezyum, sodyum gibi mineraller açısından oldukça zengindir. İnsan sağlığı açısından çok büyük faydaları bulunur. Salatalarda, yemeklerde, yoğurtlu ve domatesli olarak tüm mezelerde sıklıkla tercih edilen bir besindir. Yoğurtla birlikte yapılan köpoğlu mezesinin hazırlanması oldukça kolaydır. Akşam yemeklerinde servis edilebilir. Özellikle ızgara türü yemeklerle harika bir uyumu vardır. Ferahlatıcı lezzetiyle yaz aylarında patlıcanın çekirdeklenmediği zamanda bu tarifi yapmanızı tavsiye ederiz. Şimdi hep birlikte köpoğlu mezesini yapmaya başlayalım.

Köpoğlu Mezesi Malzemeleri
Sosu için
Üzeri için
Köpoğlu Mezesi Nasıl Yapılır?

Köpoğlu mezesi için öncelikle olarak patlıcanlar yıkanır ve kurulanır. Patlıcanlar kurulandıktan sonra bıçak yardımıyla üzerine birkaç tane çizik atılır. Közleme işlemi için ister ocağın üzeri ister közleme tavası ya da fırın tercih edilebilir. Ocağın büyük gözünün üzerine konulan patlıcanlar orta ateşte kontrollü bir şekilde közlenir. Bu işlem için özel olarak üretilmiş közleme tavaları da tercih edilebilir. Böylece hem ocak kirlenmeyecek hem de patlıcanlar ateşe direkt maruz kalmayacağı için yanmayacaktır. Bu tavalar büyük marketlerden kolaylıkla temin edilebilir. Fırın kullanılacaksa önceden 200 dereceye ayarlanması patlıcanların közlenmesi için idealdir.

Közlenen patlıcanlar soğuk suyun içine atılarak hem yanmış kısımları hem de kabukları iyice sıyrılır. Patlıcanlar kesme tahtasına alınarak ince ince doğranır. Diğer bir yandan sarımsakların kabukları soyularak ince ince kıyılır. Bir kâse içerisine alınan sarımsakların üzerine biraz tuz, karabiber ve yoğurt ilave edilir. Pürüzsüz bir kıvam elde edilene kadar iyice karıştırılır. Sosun içine patlıcanlarda eklenerek karıştırma işlemine devam edilir. Hazırlanan meze soğuması için yaklaşık bir saat kadar buzdolabında bekletilir. Üzeri için bir salatalık iyice yıkanarak kabukları soyulur ve ince ince dilimlenir. Maydanozlar saplarından ayrılarak ince ince kıyılır. Mezenin bulunduğu servis tabağının kenarları dilimlenmiş salatalık ile süslenir. Servis tabağın orta kısmına bir tutam maydanoz konulur. Köpoğlu mezesinin üzerine biraz zeytinyağı gezdirilerek sunum yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }