{ "title": "Kolay Meze Tarifleri", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/kolay-meze-tarifleri.jpg", "date": "20.01.2024 10:10:21", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kolay Meze Tarifleri, Doğu Akdeniz bölgesinde ve özellikle de Türk mutfağında oldukça fazla yer alan bir yiyecek grubu olan mezeler, çoğunlukla soğuk olarak servis edilir. Günümüzde mezeler ana yemekten önce aperatif olarak ve çilingir sofralarında vazgeçilmez bir seçim olmuştur. Oldukça değişik türlerde yapılabilen mezeler, peynir, yoğurt, salam gibi basit ve pratik bir şekilde yapılacağı gibi birçok sebzeden veya deniz ürünlerinden de hazırlanabilen mezelerin oldukça çok çeşidi bulunmaktadır. Mezeler karın doyurmaktan çok keyifli olarak tüketilen yiyeceklerdir.

Yıllar içerisinde damak tatlarının değiştiği ve geliştiği gibi mezelerde bu çeşitlilikten etkilenip oldukça çok çeşide sahip olmuştur Eskiden mezeler soğuk ve sıcak olarak ayrı tabaklarda servis edilirdi. Fakat bu durumun sofra düzeni olumsuz etkilemesinden dolayı aynı tabaklarda lezzet ve renk uyumuna özen gösterilerek sunulmaya başlanmıştır. Yemeklerden önce ya da sonra tüketilebilen, iştah açıcı hafif yemek olarak bilinen mezeler, soğuk olanları ordövr tabağı olarak kişiye özel koyulur. Sıcak mezeler ise börek ve köfteler de olduğu gibi tabağın içine kişiye koyularak servis edilir. Bu muhteşem iştah kabartıcı mezelerin kolay ve pratik yapılanları sizlerin bilgisine sundum. Sizlerle paylaştığım çeşitli ve kolay meze tarifleri ile davet ve misafir yemeklerinde oldukça şık sofralar kurarak lezzetli ikramlarda bulunabilirsiniz.

Kabak tarator mezesi malzemeler
Nasıl Yapılır?

Öncelikle kabakları güzelce yıkadıktan sonra kabuklarını soyun ve ince ince doğradıktan sonra bir tencerenin içerisinde su ile yaklaşık 10 dakika kadar haşlanmaya bırakın. Kabaklar haşlanırken bir tarafta sarımsakları soyduktan sonra rendeleyip neneyi de ince ince doğrayarak hazır edin. Haşlanan kabaklarınızın suyunu süzgeç yardımı ile süzdükten sonra soğumaya bırakın. Kabaklar soğuduktan sonra üzerine yoğurt sarımsak tuz ve doğradığınız naneleri ekleyerek güzelce karıştırın. Bu muhteşem mezeyi, dolmaların yanında ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Babagannuş mezesi malzemeler
Yapımı

İlk olarak patlıcanları ve biberlerin yıkadıktan sonra ocağın üzerinde közleyin ve soğumaya bırakın. Bu arada domatesleri küp-küp doğrayın ve sarımsakların kabuklarını soyarak bir çorba kasesi süzme yoğurdun içerisine rendeleyip karıştırın. Dereotlarını da iyice yıkayıp doğradıktan sonra küçük bir tavanın içerisine 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağını ilave edin ve tavanın içerisinde pul biberi de ekleyip kavurun. Daha sonra soğuyan patlıcan ve biberlerin kabuklarını soyarak istediğiniz büyüklükte dilimleyin. Ardından geniş bir kabın içerisine limon suyu, közleyip doğradığınız patlıcan ve biberleri, domatesleri, sarımsaklı süzme yoğurt karışımını, tuz ve dereotunu da ilave ettikten sonra iyice karıştırın ve karışımı servis edeceğiniz tabağa aldıktan sonra üzerine kavurduğunuz pul biberli yağı gezdirerek dökün. Mezeniz hazır.

Afiyet olsun.

Muhammara mezesi malzemeler
Nasıl Yapılır?

Yapılışı oldukça kolay olan bu mezeyi yapmak için bütün malzemeleri derin bir kabın içerisinde karıştırmanız yeterli. Bu meze çeşidini et yemeklerinin yanında kahvaltılarda ve davetlerde tercih ederek sofranızı renklendirebilirsiniz. Afiyetle yemeğiniz dileği ile.

" } ] }