{ "title": "Havuç Mezesi", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/havuc-mezesi.jpg", "date": "19.01.2024 18:16:24", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Havuç mezesi, Havuç maydanozgiller familyasına ait olan bir sebzedir. Koni biçiminde etli ve köklü bir sebze olan havuç otsu yapıda olan bir bitki çeşididir. Türkiye'de yörelere göre birçok değişik isim ile adlandırılan havuç mezesi, özellikle pürçüklü, gelin parmağı deper otu, yer otu, balkamış, kızıl ot veya yerekaçan olarak isimlendirilmiştir. Yetişme yerleri çoğunlukla Avusturalya, Akdeniz ülkeleri, Amerika, Yeni Zelanda ve Afrika'dır. Çok yaygın bir sebze türüdür. Altmış adete kadar çeşidi bilinmektedir. Özellikle garnitürler de ve salatalarda sıklık içerisinde kullanılan havuç sebzesi mezelerde de yerini almaya başlamıştır. İçeriğinde bulunan A vitamini bakımından çok zengin bir içeriğe sahiptir. Havuç sebzesinin rengi turuncu olup bu rengi veren ise karotendir. Ayrıca halk arasında gözlere iyi geldiği de söylenmektedir. Havuç sebzesinin siyah, mor ve sarı renkli olanları da vardır. Siyah renkli olan havuçlardan ülkemize ait şalgam içeceği de üretilmektedir.

Havuç mezesin malzemeleri
Havuç mezesi nasıl yapılır?

Havuçlar yıkandıktan sonra bir rende yardımı ile derin bir kap içerisine rendelenir. Daha sonra ocak üzerine normal ateşte belli bir miktar zeytinyağı konularak ısınması beklenir ve ısındığında rendelenen havuçlar içerisine atılarak yağda havuçlar kavrulur. On beş dakika kadar kavrulan havuç rendeleri ocaktan alınarak soğuması için bir kenarda bekletilir. Daha sonra derin bir kâse içerisine süzme yoğurt, ezilmiş sarımsak, mayonez, tuz ve ezilmiş ceviz içi ilave edilerek bütün malzemeler iyice karıştırılır. Daha sonrasında içerisine soğumaya bırakılan kavrulmuş havuç rendesi eklenerek tekrar karıştırılır ve meze tabağına yerleştirilir. Daha sonra üzerini süslemek için birkaç dal maydanoz yaprağı kullanılır. Dilerseniz pul biberi ile de süsleme yapabilirsiniz. Hazır hale gelen havuç mezesi birkaç saat buzdolabında dinlendirildikten sonra artık servise hazır hale gelir.

Afiyet olsun.
" } ] }