{ "title": "Hatay Mezeleri", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/hatay-mezeleri.jpg", "date": "21.01.2024 05:43:11", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Hatay Mezeleri, Hatay yöresine ait pek çok çeşitte mezeler bulunmaktadır. Genellikle Hatay bölgesinin kendisine ait olan bu lezzetli mezeler hem tat hem de yörenin adet, kültür görenek ve geleneklerini yansıtmasından dolayı başka bölgelerde Hatay mezeleri ismi ile bilinmektedir. Muhteşem lezzete sahip olan bu eşsiz mezelerin ana merkezi ise Hatay'dır. Çoğunlukla Hatay mezeler kendi bölgesinin dışında diğer bölgelerde de sıklıkla yapılır ve sevilerek tüketilmektedir. Yörede bu muhteşem lezzetteki mezeler mutlaka her sofrada yerini almaktadır. Yapımları oldukça kolay olan bu mezeler damak tadı bakımından güzel olmasından dolayı her sofrada baş tacı olarak yer almaktadır.

Hatay Mezeleri Babagannuş Malzemeleri
Nasıl Yapılır?

Öncelikle patlıcan, biber, kırmızı biber, domatesi közleyin. Daha sonra közlenen patlıcanların ve domateslerin kabuklarını soyarak bir tabağın içerisine alalım. Közlenen yeşil biberi çok küçük olacak şekilde doğrayalım. Meze ezme şeklinde hazırlanacağı için oldukça küçük doğranmasına özen gösterelim. Patlıcanı ve domatesleri de çok küçük olacak şekilde doğrayalım. Ardından doğranan bütün malzemeleri derin bir kâsenin içerisine ilave edelim. Üzerine kırmızı pul biber, zeytinyağı, kimyon, tuz, nar ekşisi ve sarımsağı da rendeleyerek ilave edelim. Bütün malzemelerin birbirine karışması için iyice karıştıralım. Karıştırma işlemi bittikten sonra sunum için mezeyi servis tabağına alalım.

Afiyet olsun.

Hatay Mezeleri Acı Biber Ezmesi Malzemeleri
Acı Biber Ezmesi Nasıl Yapılır?

Acı biber ezmesi hazırlanırken ilk önce biber salçası, zeytinyağı ve nar ekşisini bir kâsenin içerisinde karıştırarak iyice birbiri ile harmanlanması sağlanır. Daha sonra kuru soğanın kabuklarını soyalım ve ardından çok küçük olacak şekilde ince ince doğrayalım. Domatesi kabuklarını soyalım ve onu da ince olacak şekilde küçük küçük doğrayalım. Maydanozları saplarından ayıralım ve ince şekilde kıyalım. Ezme kıvamında olacağı için bütün malzemelerin çok küçük şekilde doğranmasına özen gösterilmelidir. Derin bir kâsenin içerisinde bütün malzemelerin hepsini ilave edelim ve karıştıralım. En son önceden harmanlamış olduğumuz sosu ilave ettikten sonra karıştıralım ve servis tabağına alalım.

Afiyet olsun.

Hatay Mezeleri Tarator Malzemeleri
  • Yarım su bardağı Tahin
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 bağ ince kıyılmış maydanoz
  • 1 su bardağı ince dövülmüş ceviz içi
  • 1 çay kaşığı tuz
Nasıl Yapılır?

Meze hazırladığımız için maydanozlar oldukça küçük olacak şekilde doğranmalıdır. Ceviz içini bir karıştırıcı yardımıyla un haline gelinceye kadar çekelim. Karıştırma kabının içerisine tahini, ceviz içini, maydanozları ekleyerek iyice karıştıralım. Ardından malzemelerin içine süzme yoğurdu ekleyelim ve tekrar karıştıralım. Daha sonra mezenin tadını kontrol edelim ve yeterli olacak şekilde tuz ekleyelim. Tarator servis için hazır.

Afiyet olsun.

Hatay Mezeleri Humus Malzemeleri
  • 1 su bardağı haşlanmış yoğurt
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • Yarım bardak tahin
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
Humus Nasıl Yapılır?

Haşlanmış olan nohutların ilk önce kabuklarını soyalım ve ardından robotta çekelim. Daha sonra nohudun üzerine tahini, zeytinyağını ve limon suyunu ekledikten sonra iyice karıştıralım. Mezenin tadını kontrol ettikten sonra içerisine kimyon ve tuzu ekleyelim. Humusun katının olmaması için kaynar su ekleyerek iyice karıştırmaya devam edelim. Krema kıvamını alıncaya kadar humusu dikkatlice karıştıralım. Bütün malzemelerin birbiri ile iyice karışması gerekmektedir. Humus kıvamını alınca servis tabağına alalım ve üzerine zeytinyağını dökelim.

Afiyet olsun.
" } ] }