{ "title": "Ege Mezeleri", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/ege-mezeleri.jpg", "date": "19.01.2024 22:22:58", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kahvaltılık meze, yemeklik meze, acı meze, tatlı meze gibi birçok çeşidi vardır. Her çeşidi de çok güzel ve sağlıklıdır. Ege mezeleri sofralara çok yakışıyor. Çok seviliyor ve çok tüketiliyor. Evinizde kolayca yapabilirsiniz. Ege mezeleri insanların iştahını açar. Şimdi geçelim meze tariflerini yapmaya.

Nuraniye mezesinin malzemeleri
Nuraniye mezesi nasıl yapılır?

İlk önce kabakları temizleyelim ve rendeleyelim. Taze soğanları küçük küçük doğrayalım. Maydanozları ve dereotlarını ince ince kıyalım. Taze soğanları zeytinyağı ile kavuralım. Üzerine rendelenmiş kabakları ilave edelim ve biraz daha kavuralım. Daha sonra pirinç ve suyu ekleyelim. Suyunu tamamen çekmeden önce maydanoz ve dereotunu ilave edelim. Suyunu çekene kadar karıştıralım ve daha sonra soğumaya bırakalım. Sarımsaklı yoğurt hazırlayıp, soğuyan malzemeleri içine boşaltalım. Tuz ilave edip hazırladığımız yağlı sosu üzerine dökerek servis yapalım.

Havuçlu tarama mezesi tarifinin malzemeleri
Havuçlu tarama mezesi tarifi nasıl yapılır?

İlk olarak havuçlarımızı soyalım ve yıkayalım. Sonra havuçları rondodan geçirelim. Ama zevkinize göre rende ile biraz daha iri olacak şekilde de rendeleyebilirsiniz. Daha sonra havuçları tencereye koyalım. Sıvı yağı ve tuzu da ilave ederek havuçlar yumuşayana kadar kavurmaya devam edelim. Havuçlarımız sulanacaktır. Bu yüzden, suyunu iyice çekmesini bekleyelim. Diğer tarafta süzme yoğurdumuza su ilave ederek çok koyu olmayacak şekilde orta kıvamda ezmeye başlayalım. Daha sonra sarımsaklarımızı da ilave edelim. Havuçlarımız kavrulduktan sonra soğumaya bırakalım. Bunun ardından servis tabaklarımızdan bir tanesini alalım, altına süzme yoğurdumuzu üstüne de havuçlarımızı koyalım. Ortasına da maydanoz koyalım. Havuç taramamız lezzetiyle soframızı süslemeye hazırdır.

Yoğurtlu kırmızı biber mezesi tarifinin malzemeleri
Yoğurtlu kırmızı biber mezesi tarifi nasıl yapılır?

Közlenmiş kırmızı biberi küp-küp doğrayalım. Sonra tavaya alalım ve suyunu çekene kadar 5-6 dakika kadar kavuralım. Daha sonra sıvı yağı ekleyerek 8-10 dk daha kavuralım. Ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Bu arada süzme yoğurdumuzu 2-3 yemek kaşığı su ilave ederek kıvamını sıvılaştıralım. Tuz ve sarımsak ekleyerek çırpalım. Soğuyan biberi yoğurt ile karıştıralım ve servis tabağına alalım.

Deniz börülcesi mezesi tarifinin malzemeleri
  • Yarım kilo deniz börülcesi
Deniz börülcesi mezesinin sos malzemeleri
  • Yarım limon suyu
  • Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
Deniz börülcesi mezesi tarifi nasıl yapılır?

Öncelikle deniz börülcelerimizi bol su ile yıkıyoruz. Topraklı alanları varsa keserek temizleyelim. Daha sonra 10-15 dk börülceleri yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Kaynayan börülceleri tepeden aşağıya doğru çekerek kılçıklarından ayırarak tek tek güzelce temizliyoruz. Sos malzemelerimizi bir tencerede iyice kaynatıyoruz. Üzerine dökerek servis yapıyoruz. Kesinlikle tuz eklemeyelim.

Acılı meze tarifinin malzemeleri
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 2 tane orta boy domates
  • 2 tane çarliston biberi
  • 8 dal taze nane
  • 2 diş sarımsak ezmesi
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tatlı kaşığı kadar kekik
  • 2 yemek kaşığı kadar biber salçası
  • İsteğe göre pul biberi, karabiberi de koyabilirsiniz
  • Biraz limon suyu
  • Biraz tuz
  • 1 buçuk çay bardağı zeytinyağı
Acılı meze tarifi nasıl yapılır?

İlk önce soğanları soyalım ve doğrayalım. Sonra suyunun süzülmesi için süzgece koyalım. Daha sonra dereotunu, maydanozu, çarliston biberini ve taze naneyi robottan geçirelim. Domateslerin kabuklarını soyalım. Domatesleri ve soğanları da robottan geçirelim. Bu karışımları bir kabın içine koyalım. Sonra içerisine biber salçasını, pul biberi, karabiberi, kekiği, tuzu, limon suyunu, zeytinyağını da ekleyelim ve iyice harmanlayalım. Kapalı bir kaba alarak 1 saat kadar buzdolabında bekletelim ve sonra servis tabağına koyarak servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }