{ "title": "Değişik Meze Tarifleri", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/degisik-meze-tarifleri.jpg", "date": "19.01.2024 08:30:19", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Değişik Meze Tarifleri, mezeler yemeklerin yanında sunulan aperatiflerdir. Yemeklere oranla yapımı daha kolay ve zahmetsizdir. Her yörenin kendine özgü yemekleri olduğu gibi mezeleri de vardır. Mezeler eski zamanlardan beri sofralardan eksik edilmeyen ve sofraların daha zengin durmasını sağlayan hafif yiyecekler olarak kendini gösterir. Genelde mezeler süzme yoğurtla ve domates sosuyla birlikte hazırlanır. Damak tadına ve zevkine göre farklı şekillerde de yapılabilir. Değişik meze tariflere örnek olabilecek birkaç tarif şöyledir:

Ispanak Borani İçin Malzemeleri
Nasıl Yapılır?

Ispanak borani yapımı için ıspanaklar öncelikle olarak ayıklanarak soğuk su ile iyice yıkanır. Ispanaktaki kumların iyice gitmesi için soğuk su dolu bir kabın içinde bekletilir. Ispanaklar daha sonra süzülerek doğranmak için bir kenarda bekletilir. Orta derinlikte bir tencere ocağın üzerine alınarak içerisine zeytinyağı eklenir. Zeytinyağı iyice kızdıktan sonra soğanlar eklenir. Süzülen ıspanaklar saplarından ayrılarak sadece yaprakları olacak şekilde iri parçalar halinde doğranır. Soğanlar yumuşayınca üzerine ıspanaklar ilave edilir. Ispanaklar kendi suyunu çekene kadar iyice kavrulur. Ispanaklar piştikten sonra üzerine tuz ilave edilerek ocaktan alınır. Soğuması için oda sıcaklığında bekletilir. Diğer bir yandan sarımsaklar kabukları soyularak biraz tuz ile havanda dövülür. Ayrı bir kapta yoğurt, mayonez ve sarımsaklar iyice karıştırılır. Ispanaklar beklerken sularını salarsa süzgeçten geçirilerek yoğurda eklenmelidir. Ispanaklar sulu olarak yoğurtlu sosa eklenirse mezenin tadı ve kıvamı bozulacaktır. Daha sonra tüm malzemeler karıştırma kabında iyice harmanlanır. Hazırlanan ıspanak borani servis tabağına alınır. Diğer bir yandan üzeri için bir tavada biraz pul biber biraz zeytinyağı kızdırılır. Servis tabağındaki ıspanak boraninin üzerine gezdirilerek sunum yapılır.

Muammara İçin Malzemeleri
Nasıl Yapılır?

Antep yöresine ait olan bu lezzetli meze tüm yemeklerin yanında tercih edilebilir. Muammara için kırmızı biber ve yeşil biber bıçak yardımıyla birkaç yerden delinerek ocak üstünde közlenir. Közleme işlemi için közleme tavası da tercih edilebilir. Közlenen biberlerin kabukları soyulur ve çekirdekleri çıkarılır. Daha sonra çok ince doğranır. Ceviz ufalanması için toz olamayacak şekilde robottan geçirilir ve bir kâseye alınır. Domatesler kabukları soyularak robotta püre haline getirilir. Maydanozlar saplarından ayıklanarak iyice yıkanır ve çok ince kıyılır. Sarımsaklar da aynı şekilde kabukları soyularak kıyılır. Hazırlanan tüm malzemeler biber salçası ve domates salçasıyla birlikte karıştırma kabına alınır ve iyice karıştırılır. Malzemenin içerisinde salça bulunduğu için karıştırma işlemi ne kadar uzun süreli yapılırsa mezenin tadı için o derecede faydalı olacaktır. Ayrı bir kapta nar ekşisi, tuz, pul biber ve zeytinyağı iyice çırpılır. Nar ekşisi yerine tercihe göre limon suyu da tercih edilebilir. Hazırlanan sos karışımın içine ilave dilerek iyice harmanlanır. Servis tabağına alınan muammara üzeri iri cevizlerle süslenerek sunumu yapılır.

Girit Ezmesi İçin Malzemeleri
Nasıl Yapılır?

Girit mutfağına özel olan bu meze sabah kahvaltılarında ekmeğin üzerine sürülerek de tüketilebilir. Girit ezmesi için ezine peynir fazla tuzundan arınması için yaklaşık iki saat kadar ılık suda bekletilmelidir. Bu işlemden sonra peynirin tekrar sertleşmesi için buzdolabına alınır. Daha sonra lor peyniri ve ezine peynir derin bir karıştırma kabına alınır. Üzerine zeytinyağı dökülerek çatal yardımıyla iyice ezilir. Tercihe göre ezine peynir rendenin büyük tarafıyla da rendelenerek de kullanılabilir. Sarımsaklar kabukları soyularak çok ince kıyılır. Girit ezmesi yenilirken sarımsakların fark edilmemesi için sarımsakların kıyılma işlemi çok önemlidir. Cevizler robottan geçirilir ve peynirlere eklenir. Cevizler biraz iri olmalıdır. Robottan geçirirken toz gibi olmasına izin verilmemelidir. Malzemelerin üzerine kekik ve pul biberde ilave edilir. Acıyı sevmeyenler pul biber ilave etmeyebilir. Tuz ilavesi peynirlerdeki tuz oranına kontrol edilerek yapılmalıdır. Tüm malzemeler iyice harmanlandıktan sonra servis tabağına alınır. Girit ezmesinin üzerine zeytinyağı gezdirilerek sunum yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }