{ "title": "Balık Mezeleri", "image": "https://www.mezetarifleri.gen.tr/images/balik-mezeleri.jpg", "date": "19.01.2024 04:47:01", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğundan mutlaka balık yanında meze dışında helva yenilmesi uygun olacaktır. Balık mezeleri balık ile yenilmesi için mezelerdir. Hazırlanan bu mezeler öncelikle yenen balık ile uyumlu olması önemlidir. Balığın olmaz ise olmazlarındandır. Toplum olarak balığı seven bir kültüre sahibiz ama balığın daha da lezzetli ve hoş olması için çok çeşitli meze türleri bulunmaktadır. Balık yanında meze tüketilmesi geçmişten günümüze kadar gelen ve herkes tarafından kabul gören alışkanlıktır.

Bu mezeler arasında öne çıkanlar salata türleri başta olmak üzere patlıcan, kırmızı biber, deniz börülcesi, haydari ve ezme düşünülen ve balık yanında tüketilen meze çeşitleridir. Fakat balık yanında olmazsa olmazlardan roka turşu, mısır ekmeği, yeşillik ve çoban salatasıdır. Balık ziyafetinde sonra üzerine düşünülecek en güzel şey tatlıdır. Tatlı olarak da tavsiye edilecekler arasında önde gelen burma kadayıf ya da şöbiyet önerilir. Şimdi balık ile güzel olan meze çeşitlerinden bahsedelim. Balık mezesi kültürü Ülkemizde özellikle Doğu Akdeniz ve ülkemiz mutfağında var olan ve genellikle soğuk servis edilen bir yiyecek gurubudur. Bu mezelerin özelliği karın doyurmak olmadığı balığın yanında lezzetli ve keyifli bir eğlencelik özelliğindedir. Yenilecek balık keyfini daha da artıracak olan masalarda bulunan meze çeşitleridir.

Balık Meze Çeşitleri

Patlıcan salatası mezesi, Kırmızı biber salatası mezesi, Taze fasulye salatası mezesi, Karides mezesi, Deniz börülcesi mezesi, Babagannuş mezesi, Ezme mezesi, Tarama mezesi, Kabak çiçeği dolması mezesi, Fava mezesi, Kalamar tava mezesi, Paçanga mezesi, Semiz otu salatası ve Midye tava mezesi.

Balık Mezesi Patlıcan Salatası

Balık mezelerinin ilk sırasını şüphesiz patlıcan salatası olmaktadır. Meze için patlıcanlar ve biberler közlenir ve közlenen malzemeleri kuru soğan ile harmanlayarak karıştırın ve biraz maydanoz, limon ve zeytinyağı ile karıştırın soğuk servis yapın.

Balık Mezesi Kırmızı Biber Salatası

İkinci sırada ise közde kırmızıbiber salatası olacaktır. Közlenen biberleri iki, üç parça yapın ve üzerine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz karışımı sosu dökün ve hazırdır.

Balık Mezesi Taze Fasulye Salatası

Taze fasulye salatası ise domates, zeytinyağı, soğan, toz şeker, tuz ve su ile karıştırın kısık ateşte fasulyeler yumuşayana kadar pişirin ve soğuk servis yapın balık mezeler ne kadar soğuk olursa o kadar lezzetli olur.

Balık Mezesi Karides

Balık sofralarının vazgeçilmezlerinden olan karidesler bol su ile haşlanarak kızgın yağda tavada kızartın ve üzerine bol sarımsak ve pul biber ekleyin ve servis edin balığın yanında süper bir lezzet olacaktır.

Balık Mezesi Deniz Börülcesi

Yine balık mezelerinin en önemlilerinden olan deniz börülcesi mutlak suretle balık yanında yenilmesi gereken lezzettir. Kaynayan su içerisine deniz börülcesini ve 2-3 diş sarımsak atarak haşlayın ve deniz börülceleri soğuyunca üzerine pul biber, nar ekşisi, zeytinyağı ve üzüm sirkesi ile hazırlanan sosu dökün ve servise sunun.

" } ] }